Renoms
La Sénia de Cal Borràs
Cal Serro
Cal Serro
Així anomenaven a Tomàs Folch Pallisó, fill de Joan Folch Gavaldà i de Josepa Pallisó, ella d’ Ulldemolins. Es va casar amb Dolors Perpiñà Pena d’ Els Guiamets. Van tenir cinc fills, dos van morir infants, el Joan va morir jove, Baltasar i Dolors.
Baltasar Folch Perpiñà es va casar amb Joaquima Sabaté Giné i van deixar dos fills: Josep i Joaquima Folch Sabaté. El Josep es va casar amb Concesa Benaiges Ciurana.
Font i Rentadors
(Sense Nom 001)
Cal Mas Gran (1)
Cal Mas Gran (1)
Casa pairal de Josep Perpiñà Blanch, (1843-1910), fill de Francesc i de Maria, aquesta de Capçanes, casat amb Teresa Benaiges Mas, de Cal Joan Gros. Van tenir quatre fills, l'hereu, Joan Francesc Perpiñà Benaiges es va casar amb Teresa Barceló Sancho i no van deixar fills. El Mas Gran és una propietat situada prop de la carretera d’El Masroig.
En morir Francesc Perpiñà, l’herència va passar al seu germà Josep Maria, farmacèutic, tenia la farmàcia al carrer de Dalt, 25, casat amb Paula Borràs Cabre, filla de Cal Morat, del matrimoni va néixer un fill, Joan Baptista, que va contraure matrimoni amb Raimunda Muntané Piqué. Van tenir dues filles, Reis, casada amb Joan Colom, i Teresa, casada amb Francesc Noguera, de Palma de Mallorca, que fou l’hereva del mas.
Joan Francesc Perpiñà Benaiges, ja vidu, va afillar un nen: Joan Tarragó Vives, que va ser criat per Teresa Giné Moratones, d’El Masroig, i heretà la casa.
Cal Batiste Queixalós
Cal Batiste Queixalós
Baptista Queixalós Salvadó, (1900-1965), de Benissanet, fill d’Ignasi i Teresa, es va casar en primeres noces amb Maria Escrivà Pujol, de Portbou, i no van tenir fills. Després es va tornar a casar amb Maria Rosa Marco Piqué, Cala Sonàmbula o ‘Villa Rosa’, carrer de Dalt, 60, i tampoc van tenir fills.
Maria Escrivà Pujol, casada en primeres noces amb Lluís Piqué Espluga, van deixar dos fills: Enric Lluís, que va morir durant la guerra del 1936-1939, i Maria, coneguda com Maria la Rossa, que es va casar amb Enric Rofes Rofes de la Torre de Fontaubella.
Cal Botella
Cal Botella
Així l’anomenaven a Pere Rull Domènech, (1863-1947), de Falset, fill de Josep Rull Sabaté i de Magdalena Domènech Cots, casat amb Francisca Rius Ginesta, de Marçà. Entre altres, són els pares de Lluís Rull Rius, casat amb Rosa Perpiñà Benavent de Cal Patrís.
[Lluïsa Rull Perpiñà, néta, ens ha comentat que el Pere va anar a treballar a Barcelona i que allí s’estava a una fonda anomenada Botella, i d’aquí ve el nom].
Cal Moreu
Cal Moreu
Josep Giné Piqué, (1827-1892), casat amb Càndida Borràs Cots, de Falset. Van deixar dos fills, Ramon i Elisa. El Ramon Giné Borràs es va casar amb Maria Font Pellejà, un dels seus fills és Càndid Giné Font, casat amb Trini Carreté Domènech.
Altres fills del Ramon Giné i de la Maria Font són:
Maria Teresa, que es va casar amb Santos Sangüesa, d’ Egea de los Caballeros.
Josep Maria, que es va casar amb Emília Martí Benet.
Joaquima, que es va casar amb Joan Pellejà Barceló.
I quatre germans més que van morir joves o infants: Agustí, Salvador, Ramon i Zacaries.
Cal Julià
Cal Julià
Julià Sancho Piqué, (1865-1911), forner, fill de Francesc Sancho Prous i de Joaquima Piqué Piqué. Es va casar amb Emília Borràs Orduña, el seu fill Julià Sancho Borràs es va casar amb Joaquima Borràs Ginesta, filla de Cal Molineret. Van tenir una filla, Emília Sancho Borràs que es va casar amb Ricard Piqué Barceló.
Cal Baster
Cal Baster
Joan Turú Palau, (1871-1957), d’El Vendrell, baster, fill de Miquel Turú Ballester, de Terrassa, i de Maria Palau Palau, de Sant Jaume dels Domenys, casat amb Teresa Piqué Piqué, filla de Cal Noguera. Van tenir molts fills, un d’ells, Josep Maria Turú Piqué, va continuar l’ofici de baster, es va casar amb Serafina Rofes Escoda, de la Torre de Fontaubella.
Ca la Maria la rossa
Ca la Maria la rossa
Així anomenaven a Maria Piqué Escrivà, (1911-1971), filla de Lluís Piqué Espluga i de Maria Escrivà Pujol, de Portbou. Es va casar amb Enric Rofes Rofes de la Torre de Fontaubella.
Actualment coneguda també per Cal Rosset.
Cal Garrons
Cal Garrons
Pere Perpiñà Benaiges, (1878 – ?), fill Josep Perpiñà Blanch, de Cal Mas Gran i de Teresa Benaiges Mas, filla de Cal Joan Gros. Es va casar amb Maria Borja Cunillera, de Falset, filla de Teresa Cunillera Peirí, de Marçà, de Ca l’ Esquenat. Van deixar un fill, Pere Perpiñà Borja.
En aquesta casa, cap a la dècada de 1930 i fins passada la guerra, hi van viure el metge Félix Valenciano, de Santiago de Cuba, i la seva dona Maria Guidotti Millan.
Després s’hi van establir Joan Colom Barceló i Reis Perpiñà Muntané, i la casa és coneguda per Cal Colom.
Ca la Castellona
Ca la Castellona
Joan Folch Vergés, (1869 – 1958), fill de Joan Folch Piqué i de Magdalena Vergés Cunillera. Es va casar amb Tomasa Barceló Costa, van tenir cinc fills, dos van morir infants i els altres tres són: Magdalena, Mercè i Càndid.
Càndid Folch Barceló es va casar amb Lluïsa Giné Piqué de Cal Cosme.
Una germana del Joan Folch Vergés és la Consol. Consol Folch Vergés es va casar amb Baldomer Espluga Vidiella, de Cal Marraco.
I una germana de la Tomasa Barceló Costa és la Teresa. Teresa Barceló Costa es va casar amb Càndid Sangenís Vallès, de Cal Càndido.
Al Joan Folch Vergés l’anomenaven el Joan de la Castellona. Probablement el sobrenom de Castellona vingui de la família de la seva àvia materna que es deia Antònia Cunillera Castelló.
Ca la Laieta
Ca la Laieta
Eulàlia Botifoll Ventura, filla de Pau i de Josepa, tots de Pallejà, casada amb Joan Perpiñà Piqué. Una filla seva és Francesca Perpiñà Botifoll, que es va casar amb Luis Taulis Jario, de Pina de Ebro, factor de l’estació del ferrocarril. Una altra filla és Concepció Perpiñà Botifoll, que es va casar amb Eugeni Vergés Solé. La seva filla, Maria Vergés Perpiñà es va casar amb Baltasar Vendrell Benaiges.
Cal Pollo
Cal Pollo
Així anomenaven a Anton Pedrol Castelló, (1883 - ?), fill de Baptista Pedrol Vidal i de Cinta Castelló Mas. Es va casar amb Maria Barceló Samarra. Són els pares de Marius Pedrol Barceló, (avui Cal Marius està retolat a la façana del carrer de Dalt 66). Un germà de l’Anton, el Josep Pedrol Castelló es va casar amb Maria Barceló Benet, i van deixar tres filles: Ramona, Jovita i Amada.
Cal Toni
Cal Toni
Antoni Marco Borràs, (1899 - ?), fill de Baptista Marco Pedrol i d’Antònia Borràs Costa.
Una germana del Baptista és Assumpció Marco Pedrol, que es va casar amb Antoni Piqué Marco i van deixar tres filles: Lluïsa, Antònia i Agustina. Agustina Piqué Marco es va casar amb Miquel Sangenís Barceló i van tenir dos fills: Càndid i Anton Sangenís Piqué.
Cal Calixto
Cal Calixto
Calixt Piqué Barceló (1799-1878), fill de Joan Piqué i Teresa Barceló, casat amb Rosa Borràs, un dels seus fill és Josep Piqué Borràs, casat amb Escolàstica Solé Barceló, un dels seus fills és Calixt Piqué Solé, casat amb Elvira Cailà Piñol, de Móra d’Ebre. El seu fill Josep Calixt Piqué Cailà, i Raimunda Piqué Barceló, de Cal Piqué, són els pares de Joan Piqué Piqué, casat amb Isabel Castellnou Pellejà, de Cal Castellnou.
Cal Viola
Cal Viola
Així anomenaven a Pau Vernet Costa, (1844-1922), d’Els Guiamets, fill de Joan Vernet Cedó i Joaquima Costa Giné, casat amb Rosa Berenguer Barceló. Un fill seu és Joan Vernet Berenguer, casat amb Mercè Margalef Pascual, de La Serra d’Almos. Un dels seus fills és Joan Vernet Margalef, d’ofici carter, casat amb Leonor Perpiñà Abelló, d’El Molar.
Cal Viola, abans estava situada al carrer de la Palla, 4.
Cal Bieló
Cal Bieló
Gabriel Solé Barceló, (1852-1908), fill de Gabriel Solé Piqué i de Teresa Barceló Giné, es va casar amb Maria Montagut Saperas. Un dels fills és Gabriel Solé Montagut, casat en primeres núpcies amb Rosa Sabaté Trech, i en segones amb Teresa Ferré Blanch. No van deixar fills.
Francesc Solé Montagut, germà del Gabriel, es va casar amb Teresa Cunillera Gavaldà, filla de Ca l’Esquenat. Els seus fills són: Gabriel, Anton, que va ser missioner caputxí a Nicaragua i Costa Rica durant 70 anys, i Rosa Solé Cunillera.
Gabriel Solé Barceló era forner, com el seu fill Francesc i el seu net Gabriel. A finals del segle XIX va marxar cap a Barcelona i va obrir un forn de pa a les Rambles anomenat ‘Panaderia Moderna de Gabriel Solé’.
[Aquesta informació ha estat ampliada per Vicky Pagès Solé, néta de Gabriel Solé Cunillera].
Cal Simó
Cal Simó
Anton Simó Pellicer, (1864-1938), de Porrera, fill de Joan Simó Serres i de Francesca Pellicer Domènech, casat amb Maria Perpiñà Borràs. El seu fill Anton Simó Perpiñà es va casar amb Ventura Mir I la seva filla, Maria Lola Simó Mir es va casar amb Manuel Miralves Penella, d’Almunia de San Juan, Huesca.
Cal Castellnou
Cal Castellnou
Pere Castellnou Borràs, (1881-1936), de Capçanes, farmacèutic, fill de Ramon i de Rosa, casat amb Emília Borràs Domènech. El seu fill, Ramon Castellnou Borràs, es va casar amb Teresa Pellejà Perpiñà. Van tenir una filla, Isabel Castellnou Pellejà, casada amb Joan Piqué Piqué, de Cal Calixto. Pere Castellnou, farmacèutic de professió, va obrir una farmàcia en aquesta casa a principis del segle XX, més tard va intervenir decisivament en la construcció del Sindicat Vinícola del Baix Priorat i fou el primer president després de ser constituïda la junta el dia 11 de setembre de 1912. Pere Castellnou i el seu fill Ramon foren assassinats el 1936.
Cal Trinxet
Cal Trinxet
Josep Piqué Cots , (1836-1908), fill de Gabriel Piqué Borràs, de Marçà, i de Rosa Cots Benet, de Falset, casat amb Teresa Sabaté Llaberia. Un dels seus fills és Josep Maria Piqué Sabaté, casat amb Matilde Trinxet, de Barcelona. Un dels seus fills és Josep Maria Piqué Trinxet, de Barcelona, casat amb Marta Llobet Riba. Degut al gran nombre de cognoms Piqué, per entendre's millor, els habitants del poble els varen anomenar Cal Trinxet.
Cal Tossalet
Cal Tossalet
Gabriel Piqué Marco, (1817 – 1903), fill de Gabriel i de Josepa. Es va casar amb Maria Rofes Sancho, de la Torre de Fontaubella. El seu fill Gabriel Piqué Rofes es va casar amb Rosa Sangenís Giné. Van deixar dos fills, Rosa, soltera, i Josep Piqué Sangenís, que es va casar amb Teresa Franquet Barceló, filla de Cal Bepi, i són els pares de Maria Piqué Franquet.
Cal Mas Gran (fill)
Cal Mas Gran (fill)
Josep Maria Perpiñà Benaiges, (1876 – 1943), farmacèutic, fill Josep Perpiñà Blanch, de Cal Mas Gran i de Teresa Benaiges Mas, filla de Cal Joan Gros. Es va casar amb Paula Borràs Cabré, filla de Cal Morat, el seu fill és Joan Baptista Perpiñà Borràs, casat amb Raimunda Muntané Piqué. Van tenir dues filles Reis i Teresa Perpiñà Muntané. El Joan Baptista va morir assassinat el 1936.
Josep Gavaldà, fill de ca l'Avall, carrer Major, 20, casat amb Joaquima Sancho era el propietari anterior d’aquesta casa i en ella va obrir una gran tenda de queviures, ferreteria, pinsos i estanc. Més tard la va vendre a Josep Maria Perpiñà Benaiges, que, un cop llicenciat en la facultat el 1900, va muntar la farmàcia.
Cal Pepe Sastre
Cal Pepe Sastre
Josep Sastre Estivill, (1848-?), de Móra la Nova, metge, fill de Joaquim Sastre Pedret i d’Antònia Estivill Pedret, es va casar amb Isabel Piqué Sabaté.
L'any 1885 va venir a ocupar la plaça de Marçà el metge Josep Sastre, fill de Móra la Nova, que va contreure matrimoni amb Isabel Piqué, filla del poble, de la casa Tossalet i construïren la casa al carrer de Dalt, 27. Del matrimoni van néixer quatre fills, el fill Josep Sastre va cursar els estudis de medicina i es va casar amb Trinitat Torras Nogués, filla de Riudecols. Durant les seves estades a Marçà, desinteressadament, visitava algun malalt si requeria els seus serveis.
Cal Cisquet
Cal Cisquet
Joan Francesc Sancho Piqué, (1872-1933), fill de Francesc Sancho Prous i de Joaquima Piqué Piqué, casat amb Maria Juncosa Ferré. Van tenir tres fills, dos van morir joves, el tercer fou Francesc Sancho Juncosa.
Cal Xifla
Cal Xifla
Joaquim Nolla Sicart, (1866 - 1911), fill d’ Ambrosi Nolla Pedrol i de Teresa Sicart Peirí. Es va casar amb Maria Perpiñà Espluga, filla del ‘Patrís’. Van deixar quatre fills: Joaquim, Joan, Maria del Pilar i Enric Nolla Perpiñà. El fill gran, Joaquim, es va casar amb Maria Barceló Barceló, filla de Cal Pandardo i van deixar dos fills: Joaquim i Miquel Nolla Barceló.
En aquesta casa, durant uns anys (finals del segle XIX), hi havia un cafè anomenat ‘el cafè del Perico’,
Joaquim Nolla Sicart, durant la fil.loxera, va anar a comercialitzar vi cap a l’Aragó. Quan va tornar va comprar aquesta casa i va fer una gran remunta, construint diversos trulls.
Amb el pas dels anys aquesta casa se la coneix com a Cal Nolla.
Cal Porrera
Cal Porrera
Teresa Giné Porrera es va casar amb Pau Borràs Martí. El seu fill Francesc Borràs Giné es va casar amb Teresa Piqué Giné, d’ Els Guiamets. El seu fill Francesc Borràs Piqué, (1880 – 1951) es va casar amb Teresa Ossó Ginesta i no van deixar descendència.
Cal Montagut
Cal Manel
Cal Manel
Josep Piqué Espluga, (1826 -1896), hostaler, fill de Salvador i Rosa, es va casar amb Teresa Cunillera Gavaldà, el seu fill Josep Piqué Cunillera es va casar amb Antònia Martí Castellví, i el seu fill és Josep Piqué Martí, que es va casar amb Paula Català Ballester, de Flix.
Josep Piqué obrí una fonda amb el nom de Fonda Nova, més coneguda per Cal Manel.
Cal Trifón
Cal Trifón
Anomenaven així a Enric Sangenís Piqué (1884 – 1965), paleta, fill de Josep Sangenís Pellejà i Dorotea Piqué Gudí. El sobrenom es degut a que la seva mare, Dorotea, estava casada en primeres noces amb Trifó Folch Pallisó.
L’Enric es va casar amb Ignàsia Piqué Barceló, van tenir un fill, Josep Sangenís Piqué.
Cal Rialles
Cal Rialles
No sabem qui era el que anomenaven el Rialles.
Miquel Benaiges i la seva muller Francesca varen comprar la casa del carrer de Dalt, 38, on obriren una tenda de roba.
Aquesta nota estaria datada en la dècada de 1880, i el Rialles hauria de ser posterior.
Ramon Sangüesa Giné, fill de Santos Sangüesa Expósito, de Egea de los Caballeros i de Teresa Giné Font, filla gran de Cal Moreu, i casat amb Rosalia Ciuró Mercadé, de Torredembarra, va obrir una fusteria en aquesta casa cap a 1943, però no va durar gaire, i el matrimoni se’n va anar a viure a Torredembarra.
Cal Creixenti
Cal Creixenti
Carles Creixenti Llaberia, (1864 – 1900), de Móra d’Ebre, fill d’Antoni i Teresa, llauner d’ofici, es va casar amb Soledat Barceló Barceló i van tenir dos fills, Carles i Teresa. Carles Creixenti Barceló es va casar amb Teresa Barceló Ginesta, llevadora, i ven tenir un fill, Carles Creixenti Barceló. Aquesta casa era també coneguda com Ca la Llevadora.
Cal Mascle
Cal Mascle
Josep Sabaté Ginesta, (1890 - ?), fill de Josep i Isabel, es va casar amb Rosa Borràs Ossó i no van tenir fills. La seva neboda, Joana Piqué Borràs, casada amb Juan Gómez Sánchez, va heretar la casa.
Aquesta casa s’anomenava també Ca l'Escaletes.
Cal Cabo palo
Cal Cabo palo
Així l’anomenaven a Ambròs Nolla Giné, (1863 - +1940), fill de Josep Nolla Pedrol i Teresa Giné Rebull, solter. Una germana de l’ Ambròs és la Teresa Nolla Giné que es va casar amb Salvador Barceló Marco, que són els pares de Gumersinda Barceló Nolla, casada amb Agustí Rion Piqué.
Cal Roscada
Cal Roscada
Josep Gavaldà Borràs, (1872 – 1963), fill de Francesc Gavaldà Ferré i Maria Borràs Barceló, es va casar amb Margarida Benaiges Gavaldà, descendent de Cal Farinós. Van tenir vuit fills, la petita és Júlia Gavaldà Benaiges, que es va casar amb Camil Barceló Piñol. El Josep Gavaldà, afeccionat al teatre, en una representació va dir:.....i amb aquesta destral roscada.....”
Cal Felipet
Cal Felipet
Felip Pellejà Ferré, (1890 - 1967), fill de Domènec Pellejà Vallès, de Falset, i de Teresa Ferré Giné, de Marçà. Es va casar amb Rosa Pujades Sangenís, i van tenir tres fills, 'Mingo' , Ramon i Ricard Pellejà Pujades.
Cal Boter (1)
Cal Boter (1)
A principis de la dècada de 1860 a 1870, Tomàs Miró Nogués (1840-1913), de Móra la Nova i la seva muller, Filomena Piñol Gomis (1843-1921), de Garcia, van venir a Marçà. Van deixar tres fills, Teresa, Filomena i Joan Miró Piñol.
Ell era boter i obrí al públic un taller on feia botes de fusta per a posar el vi.
Cal Torracollons
Cal Camalet
Cal Camalet
Àngel Borràs Ossó, (1885 – 1957), fill de Josep Borràs Barceló i de Marina Ossó Giné. Es va casar amb Raimunda Portal Giné, de Falset. Van tenir dos fills, Àngel Borràs Portal, que es va casar amb Joana Piqué Borràs, filla de Cal Molineret. I Josep Borràs Portal, que es va casar amb Eudalda Grau Capdevila, de Barcelona.
Ca la Marina
Ca la Marina
Marina Escoda Salsench, (1875 - 1960), filla de Francesc Escoda Rofes i Carme Salsench Rofes, tots dos de Colldejou. Es va casar amb Josep Borràs Cabré, fill de Cal Morat, el seu fill és Francesc Borràs Escoda.
Era coneguda també com a Marina del Taller o Marina de Dalt. Va obrir carnisseria al carrer Major, 1.
Ca l'Apotecari
Ca l'Apotecari
Ramon Perpiñà Giné, (apr1855 - ?), farmacèutic, fill de Baptista Perpiñà Ginesta i de Maria Giné Piqué. Es va casar amb Maria Mas Sabaté.
El germà del Ramon, Baptista, es va casar amb la germana de la Maria, que es deia Teresa. Les dues germanes Mas són filles del Bru Mas Llaberia i de la Teresa Mas Franquet. Són els de Cal Bruno.
El Ramon Perpiñà i la Maria Mas van tenir tres fills, Ramona, Joaquima i Ramon.
Joaquima Perpiñà Mas es va casar amb Guillem Cunillera Gavaldà, van tenir un fill, Guillem, que va morir en la passada guerra de 1936-1939.
L'any 1884, Ramón Perpiñà, fill del poble, es construí una gran casa al carrer de Dalt, 58. El fill de Ramon Perpiñà, que també es deia Ramon, va estudiar oftalmologia i es va establir a Barcelona.
La Joaquima Perpiñà i el Guillem Cunillera van viure en aquesta casa. El fill, Guillem Cunillera Perpiñà, va ser el primer president del club de futbol Marçà, quan es va constituir l’any 1933.
Al mes de gener de 1934 un atracador va entrar a robar a la farmàcia, el Ramon va poder cridar ajut des d’una finestra, però el lladre va marxar emportant-se vint-i-cinc pessetes. Com que no van trobar ni rastre del lladre, es va creure que era un veí del poble.
C
Ca la Sonàmbula
Ca la Sonàmbula
Així l’anomenaven a Rosa Marco Piqué, (1894 - ?), filla d’Antoni Marco Pellejà i de Rosa Piqué Piqué. Es va casar amb Joan Baptista Queixalós Salvadó, de Benissanet. No van deixar descendència.
La casa es coneguda també com “Villa Rosa”
Cal Sisco Paleta
Cal Sisco Paleta
Cap a la dècada de 1950 l’Ajuntament va vendre aquest solar a Francesc Fernández Sintas, paleta, fill de Francisco Fernández Campos i d’ Isabel Sintas Martínez, tots tres de Cuevas de Almanzora, Almeria. El ‘Cisco’ estava casat amb Joaquima Pellisé Aguiló, filla de Josep Pellisé Jordà i de Rosa Aguiló, de Falset, que, amb els anys, van construir-hi dues cases.
Aquest solar era un carrer, prolongació del raval de les Arenes, després anomenat Pintor Sancho.
Ca la Sorda
Ca la Sorda
Francesca Bieto Espluga, (1859 - 1938), llevadora, era sorda. Filla de Tomàs Bieto Giné i de Rosa Espluga Barceló. Es va casar amb Tomàs Folch Gavaldà. Van tenir cinc fills, dos van morir infants. Els altres són:
Josep Folch Bieto, que es va casar amb Maria Espluga Barceló, pares de Rosa Folch Espluga. Rosa Folch Bieto, que va morir als 22 anys. I Joaquima Folch Bieto, que es va casar amb Agustí Monté Montagut, fill del Mas d’en Crusat, i van tenir quatre fills, el gran: Ramon, va nàixer a Ca la Sorda, assistit per la seva àvia.
La Francesca va donar nom a la casa, i el nom anterior: Cal Canyisser, es va oblidar.
[Informació ampliada per la besnéta Rosa Monté Nolla]
Cal Crestó
Cal Crestó
Així anomenaven a Pau Perpiñà Perpiñà, (1886 – 1940), fill de Ramon Perpiñà Giné, de Cal Fenosa, i de Rosa Perpiñà Ginesta. Es va casar amb Ramona Martí Benet, i van tenir tres filles, Hortènsia, Lluïsa i Rosa.
Cal Coll Llarg
Cal Coll Llarg
Antoni Barceló Trech (1870 - ?), fill d’Antoni Barceló Marco i de Maria Trech Tarragó. Es va casar amb Jovita Benet Nolla, filla de Martí Benet Castelló i de Maria Nolla Borràs. Van tenir tres fills: Maria Rosa, que devia morir prematurament, Maria i Josep Maria Barceló Benet.
Maria Barceló Benet es va casar amb Josep Maria Pedrol Castelló i ven tenir quatre fills: Ramona, Alteri, que va morir al cap d'un any, Jovita i Amada. Un germà del Josep Maria és l’Anton Pedrol Castelló que es va casar amb Maria Barceló Samarra i el seu fill és Màrius Pedrol Barceló. Aquesta casa avui es coneix com a Cal Màrius.
Josep Maria Barceló Benet es va casar amb Nativitat Espluga Margalef, de Cal Marraco i van tenir dos fills: Nativitat i Josep Maria Barceló Espluga.
La Jovita va morir en donar a llum al seu fill Josep Maria. Aquest i la seva germana Maria van ser criats per una tia materna seva, Encarnació Benet Nolla, que estava casada amb Domènec Folch Vernet, del Masroig. No van tenir fills i vivien al carrer del Pintor Sancho, 3.
El renom Coll llarg és degut al fet que els Barceló eren molt guapos i llargs de coll. També els anomenaven de Ca la Cuvita, en referència al nom de Jovita.
[Informació ampliada per Montserrat Espallargas Barceló, neta del Josep Maria Barceló Benet].
(Sense Nom 002)
Cal Graneraire
Cal Graneraire
Així anomenaven a Jaume Font Espluga, (1879 - ), fill de Miquel Font Pellejà i d’Antònia Espluga Benaiges. Solter. Tenia dos germans més: Conrad i Joan Font Espluga.
[Informació ampliada per Josep Maria Rofes Folch].
Cal Boter (2)
Cal Boter (2)
A principis del segle passat va venir Josep Descarrega, casat amb Madrona Bertin, i es va establir com a boter. Als pocs anys va comprar la casa del carrer de Dalt, 72, on va fer una petita reforma i hi establí el taller.
Aquesta casa més tard va ser coneguda com a Cal Barrufet.
Sindicat de Dalt
Cementiri
Convent dels frares Servites
Convent dels frares Servites
Cal Joan Maria
Cal Joan Maria
Joan Piqué Vall, (1841 - 1929), fill de Joan Piqué Nogué, i de Beneta Vall Esteve, de Torroja del Priorat. Es va casar amb Maria Simó Pellicer, de Porrera. Van tenir dues filles , la Joana i la Dolors. Aquesta es va casar amb Josep Benet Ferré, de La Massó. Aquesta casa també es coneix com Cal Benet
Cal Paleta
Cal Paleta
Aquesta casa era propietat de Josep Maria Barceló Sabaté, conegut per Vell paleta, que es va casar amb Genoveva Juncosa Cunillera, tot i que la família vivia al carrer de la Palla. La casa la va heretar dels seus pares Josep Barceló Cunillera i Antònia Sabaté Rofes, ella de la Torre de Fontaubella. El Josep Barceló, conegut per Josep del Pau, va ser un dels primers paletes d’ofici que en tenim constància, era fill de Pau Barceló Folch i de Rosa Cunillera Giné.
Cal Màcio (2)
Cal Màcio (2)
Dalmaci Piqué Blanch, fill de Josep i de Maria. La seva dona és Francesca Bieto Borràs, filla de Miquel i de Maria. Tots són de Marçà, però la Francesca viu a Falset. El Dalmaci i la Francesca es van casar a Falset l’any 1816.
Van viure a Marçà, i sabem que, almenys, van tenir dos fills: Teresa i Ramon.
Teresa Piqué Bieto, (1821 – 1901), es va casar amb Joan Gavaldà Giné.
Ramon Piqué Bieto es va casar amb Teresa Pedrol Castelló. Un fill seu és el Ramon. Ramon Piqué Pedrol es va casar amb Cinta Martí Guiu, filla de Cal Potra. Van deixar, almenys, quatre fills: Teresa, Benigne, Andreu i Cinta.
Teresa Piqué Martí i el seu marit Joan Juncosa Juncosa, de Barcelona, vivien en aquesta casa cap a principis de 1940. No van deixar fills. Joan, fill de Pere Juncosa Juanpere i de Maria Juncosa Fumadó tenia dos germans: Ignaci, solter, i Josepa, que es va casar amb Joaquim Cugat Barceló, ferrer d’ofici, pares d’Enriqueta i Carme Cugat Juncosa.
A la Teresa li deien Teresa la Màcia, i amb el nom de Cal Màcio es coneixia la casa. Però la casa era dels Juncosa.
Cal Mataisidros
Cal Mataisidros
Relacionat amb la casa hi ha un Isidre Mestre, (1819 – 1883), casat amb Maria Perpiñà, d’ Els Guiamets. Aquest són els rebesavis de Carme Mestre Bonaventura, casada amb Francisco Torres Bernuz, de Cal Xollador.
Ca la Polònia (2)
Ca la Polònia (2)
Apolonia Boix Benaiges, (1839 – 1894), filla de Josep i Teresa, Es va casar amb Tomàs Barceló Jardí, van tenir dues filles, la Teresa i l’Antònia Barceló Boix. La Teresa es va casar amb Mateu Espluga Sangenís i van tenir tres fills, Tomasa, Raimunda i Joan Espluga Barceló.
Cal Pau gravat
Cal Trot
Cal Trot
Artur Font Barceló, ( 1882 - 1959), fill de Josep Font Gavaldà i de Paula Barceló Giné. Es va casar amb Joaquima Vallès Franquet. Van deixar un fill, Artur Font Vallès, que es va casar amb Maria Serrano Crusat, de l’Argentera. Aquesta família vivien al segon pis.
Un germà de l’Artur és Josep Font Barceló, que es va casar amb Joaquima Ginesta Piñol, filla de Cal Picola.
Aquesta casa era també coneguda com a Cal Titolí, perquè aquests vivien al primer pis. I també com Cal Farolero.
Cal Remullà
Cal Remullà
Concepció Juncosa Perpiñà, (1891 - 1962), filla de Josep Juncosa Cunillera i d’Elionor Perpiñà Piqué. Soltera. També era coneguda com la Ció Remullà.
Cal Bienvenido
Cal Bienvenido
Benvingut Barceló Castellví, (1882 - 1960), fill de Joan Barceló Ferré, de Capçanes i d’Antònia Castellví Nolla, de Llaberia. Es va casar amb Crispina Esteve Llot, de Porrera, van tenir tres fills, Joan, Raquel i Josep Maria Barceló Esteve.
Aquesta casa també es coneix com a Cal Patou.
Cal Joan gros
Cal Joan gros
Miquel Benaiges Marco, (1823 – 1887), casat amb Isabel Mas Llaberia. Van tenir tres fills, Joaquim, Teresa, que es va casar amb Josep Perpiñà Blanch, de Cal Mas Gran, i Miquel Benaiges Mas. Aquest es va casar amb Maria Rosa Sedó Barceló, van tenir quatre fills: Frederic, Teresa, Baltasar i Isabel Benaiges Sedó, que es va casar amb Albert Vendrell Freixedas. Van deixar tres fills, Magdalena, Ramon i Baltasar Vendrell Benaiges.
Joan Benaiges, probablement pare del Miquel, propietari d’un terreny a la carretera nacional, va construir una masia, portada per masovers, que feia d’hostal pels vianants. Disposava d’una gran quadra per allotjar-hi animals. Era el Mas d’ En Joan Gros.
(Sense Nom 062)
Cal Perbaix (1)
Cal Perbaix (1)
Així l’anomenaven a Joan Domènech Marquès, de Capçanes, casat amb Filomena Benages, de Marçà. La seva filla, Maria Domènech Benages es va casar amb Salvador Cuadrat Pentinat, de Móra la Nova.
(Sense Nom 004)
Cal Vellano
Cal Vellano
Així l’anomenaven a Josep Mestre Sabaté, (1843 – 1931), fill d’Isidre Mestre Benet i de Francesca Sabaté Rebull. Es va casar amb Joaquima Borràs Folch i van tenir tres fills: Ferran, Frederic i Rosalia. Frederic Mestre Borràs es va casar amb Leonor Gimeno Alegre, d’Alepuz, Teruel, i van deixar tres filles: Teresa; Rosario, que es va casar amb Ramon Sánchez Martínez, conegut com ‘Rico’; i Benvinguda Mestre Gimeno.
(Sense Nom 005)
Cal Cándido
Cal Cándido
Càndid Sangenís Vallès, (1861 – 1933), fill de Josep Sangenís Pelllejà i de Serafina Vallès Cornadó. Van tenir quatre fills, un d’ells és Càndid Sangenís Vallès, que es va casar amb Teresa Barceló Costa, van tenir cinc fills, el més petit és Miquel Sangenís Barceló, que es va casar amb Agustina Piqué Marco.
(Sense Nom 006)
Cal Viola (antic)
Cal Viola (antic)
En aquesta casa van viure Pau Vernet Costa, (1844-1922), d’ Els Guiamets, fill de Joan Vernet Cedó i de Joaquima Costa Giné, i la seva esposa Rosa Berenguer Barceló, filla de Francesc Berenguer Verdú, de Monóvar, Alacant, i de Josepa Barceló Mas, de Marçà. Després es van traslladar al carrer de Dalt, 18.
Cal Vell paleta
Cal Vell paleta
Josep Maria Barceló Sabaté, (1870 – 1949), paleta d’ofici, fill de Josep Barceló Cunillera i d’Antònia Sabaté Rofes, de La Torre de Fontaubella. Es va casar amb Genoveva Juncosa Cunillera, la seva filla Maria Remei es va casar amb Ramon Vendrell Benaiges.
El Josep Maria, juntament amb el també paleta Andreu Ginesta Martí, van construir el cine Vallesa l’any 1929.
Cal Xollador
Cal Xollador
Ignacio Torres Casimiro, esquilador d’ofici, casat amb Antonia Bernuz Villaroya, tots dos de Villaroya de los Pinares, Teruel. Són fills seus, Lamberto, Espectación i Francisco. Aquest es va casar amb Carme Mestre Bonaventura.
L’any 1931 s'establí d'esquilador Ignasi Torres, fill de Villarroya de los Pinares, casat amb Antonia Bernuz. Durant alguns anys, per esquilar els animals els duien a la vora de la carretera de Capçanes. Foren continuadors de l'ofici els seus fills Lambert i Francesc, que esquilaven a domicili.
Cal Muts
Cal Muts
Eusebio Fortunado Villorio, (1865 - 1948), de Torre del Compte, Teruel, es va casar amb Teresa Antich Pegueroles, de Tortosa. Van tenir cinc fills, dos d’ells eren muts.
Cal Faveta
Cal Faveta
Així anomenaven a Jaume Altadill Serrano, (1892 - ?), d’Ascó, casat amb Dolors Benavent Sangenís, de Marçà. No van deixar fills.
Cal Segre (antic)
Cal Segre (antic)
Així anomenaven a Salvador Benages Sancho, de La Torre de Fontaubella, (1868 – 1953), fill de Joan Benages Pujades, de Marçà, i de Maria Rosa Sancho Rofes, de La Torre de Fontaubella. Es va casar amb Maria Espluga Barceló, de Marçà. Van tenir quatre fills, dos van morir infants, els altres dos són Josep Maria Benages Espluga, que es va casar amb Assumpció Marco Barceló. I Rosa Benages Espluga que es va casar amb Celestí Nolla Sangenís.
Per tradició familiar sabem que el nom Segre es refereix a que algun avantpassat va anar a treballar fora del poble i va dir que havia arribat fins el riu Segre.
Els Segre estan emparentats o descendeixen de Cal Llavoret. L’avi del Salvador Benages, Jaume Benages Pellejà, el seu àlies, és Llavoret.
Cal Valentí (antic)
Cal Valentí (antic)
Valentí Folch Gavaldà, (1864 – 1951), fill de Josep Folch i de Rosa Gavaldà. Es va casar amb Maria Cinta Sabaté Giné. Van tenir dos fills, Josep, que va morir jove, i Maria Cinta Folch Sabaté, que es va casar amb Jaume Barceló Ginesta i van tenir dos fills Isabel i Josep Barceló Folch.
Cal Rafelet
Cal Rafelet
Rafael Barceló Borràs, (1852 – 1909), fill de Rafael i Antònia. Es va casar amb Emilia Sancho Vallès i van tenir dues filles, Teresa i Concepció Barceló Sancho. La Concepció es va casar amb Josep Quintana Pena, de Capçanes. El seu fill Rafael es va casar amb Paquita Cunillera Perpiñà.
Cal Boquera
Cal Boquera
Maria Gavaldà Castellví, casada amb Joan Folch Piqué. Van deixar quatre fills: Maria, la llevadora, Laura, Basilisa i Trinitari Folch Gavaldà.
(Sense Nom 007)
Cal Donís
Cal Donís
Josep Escoda Benaiges, (1886 – 1953), el seu pare és Dionís Escoda Brull, de Tivissa, i la seva mare Rosa Benaiges Giné, de Marçà. Es va casar amb Marina Escoda Rofes, de Darmós. Els seus fills són Dolors, Rosa i Josep Escoda Escoda. Aquest casat amb Isabel Sabaté Pellejà.
Cal Paller
Cal Paller
Josep Maria Perpiñà Juncosa, (1886 – 1960), fill de Calixt Perpiñà Piqué i de Mercè Juncosa Cunillera. Es va casar amb Pilar Borja Pi, de Falset. Van tenir una filla, Mercè Perpiñà Borja que es va casar amb Ramon Villar Sabaté.
Cap a 1910 com que en aquell temps hi havia molts animals de conreu i alguns ramats de bestiar, es va establir com a comerciant de venda de palla i alfals Josep Maria Perpiñà, al carrer de la Sénia, 6.
(Sense Nom 008)
Cal Ginesta
Cal Ginesta
Joaquima Ginesta Marco, (? - -1869), casada amb Joan Vallès Sabaté, d’ Els Guiamets. Van tenir almenys quatre fills: Teresa, Raimunda, Joaquim i Josep.
Joaquim Vallès Ginesta es va casar amb Paula Franquet Martí. La seva filla Joaquima es va casar amb Artur Font Barceló, de Cal Trot.
Raimunda Vallès Ginesta es va casar amb Baptista Muntané Cots de Falset. La seva filla Raimunda Muntané Vallès es va casar amb Josep Espluga Barceló, de Cal Leon.
Teresa Vallès Ginesta es va casar amb Josep Antoni Sancho Prous, de Cal Sec antic. La seva filla Emília es va casar amb Rafel Barceló Borràs, de Cal Rafelet.
Josep Vallès Ginesta, va continuar vivint a la casa, es va casar amb Rosa Nogués Domènech, de Porrera. Una filla seva és la Carme Vallès Nogués, que es va casar amb Jaume Bartolomé Gavaldà, de Cal Rebanyo. Un altre fill és el Josep Vallès Nogués, que es va casar amb la Maria Pellejà Giné, germana del Joan de Cal Bola, la casa del costat. No van deixar descendència.
Aquesta casa era també coneguda com a Cal Carcàs.
Cal Màcio (1)
Cal Màcio (1)
Dalmaci Piqué Blanch, fill de Josep i de Maria. La seva dona és Francesca Bieto Borràs, filla de Miquel i de Maria. Tots són de Marçà, però la Francesca viu a Falset. El Dalmaci i la Francesca es van casar a Falset l’any 1816.
Van viure a Marçà, i sabem que, almenys, van tenir dos fills: Teresa i Ramon.
Teresa Piqué Bieto, (1821 – 1901), es va casar amb Joan Gavaldà Giné.
Ramon Piqué Bieto es va casar amb Teresa Pedrol Castelló. Un fill seu és el Ramon.
Ramon Piqué Pedrol es va casar amb Cinta Martí Guiu, filla de Cal Potra. Van deixar, almenys, quatre fills: Teresa, Benigne, Andreu i Cinta. A principis de la dècada de 1940 el Ramon i la Cinta vivien en aquesta casa. El seu fill Benigne Piqué Martí, que va donar nom a Cal Benigno, es va casar amb Carme Piqué Piqué i van tenir dos fills, Carme i Ramon.
Durant la construcció del ferrocarril, en la dècada de 1880 a 1890, quan van fer l’explanació de l’estació, van haver de fer uns murs de contenció i la pedra la van extraure del mateix peu de la Miloquera, terreny propietat de Ramon Piqué Pedrol, conegut per Màcio.
Cal Bola
Cal Bola
Així anomenaven a Joan Pellejà Giné, (1896 – 1954), fill de Joan Pellejà Piqué i de Maria Giné Pena, filla de Cal Cosme. Es va casar amb Ramona Perpiñà Sabaté, de Cal Dominguet, i van tenir dues filles: Maria Pellejà Perpiñà, que es va casar amb Joan Benages Marco, de Cal Segre; i Dolors Pellejà Perpiñà, que es va casar amb Joaquim Pellejà Giné, de Cal Camperol.
Abans aquesta casa era coneguda com a Cal Paleta, doncs el pare del Joan, que també es deia Joan, i l’oncle, que es deia Miquel, conegut com el Barrusta, eren paletes. Ells dos van construir la Casa de la Vila el 1888.
[Josep Maria Benages Pellejà, nét, ens ha comentat que el nom de Bola ve de quan era petit, dons era una mica grassonet. També ens ha dit que el renom no li agradava massa].
Cal Miano
Cal Miano
Damià Barceló Barceló, (1879 - ?), fill de Pere Barceló Borràs i de Teresa Barceló Giné. Es va casar amb Leonor Piñol Nolla, de Darmós. Van deixar tres fills: Maria, Pere i Camil Barceló Piñol.
Cal Tatay
Cal Tatay
Vicent Tomàs Tatay, (1918 - ?), de València, fill de Vicent Tomàs Mocholí i d’Empar Tatay Soler, de Valencia. Es va casar amb Andrea Espluga Barceló.
Ca l'Inès
Ca l'Inès
Agnès Barceló Gudí, (1892 - 1980), filla de Joan Barceló Marco i de Teresa Gudí Pellejà. Es va casar en primeres noces amb Serafí Anguera Giné, germà del Manuel, de Cal Coa. I en segones noces amb Josep Crusat. No va deixar descendència.
Un germà de l’Agnès és l’Alexandre Barceló Gudí, que es va casar amb Marina Ossó Ginesta. Una de les seves filles és Frederica Barceló Ossó, que es va casar amb Joaquim Pellejà Sangenís, de Cal Peterri.
Cal Manresa
Cal Manresa
Rosa Manresa Barceló, (1865 – ?), filla de Joan Manresa Sangenís i de Teresa Barceló Marco. Es va casar amb Joan Nolla Perpiñà. Van tenir set fills. Un d’ells és Josep Nolla Manresa que es va casar amb Lídia Quintana Robert, de Capçanes. Van tenir dos fills: Lídia i Joan Nolla Quintana.
Cal Valentí
Cal Valentí
Tot i que Cal Valentí és al carrer de la Palla, 12, al seu net, Josep Barceló Folch també l’anomenaven Josep de Cal Valentí.
Ca l'Esquenat
Ca l'Esquenat
Aquesta casa era d’Antoni Cunillera Peirí, (1834 – 1912), fill d’Antoni Cunillera Giné i de Rosa Peirí Martí, de Gratallops. Fou batlle de Marçà, es va casar amb Rosa Gavaldà Piqué. Després hi va viure el seu fill gran Antoni Cunillera Gavaldà, batlle també, casat amb Francesca Gavaldà Vendrell. Van tenir dos fills, Antoni i Neus Cunillera Gavaldà.
(Sense Nom 009)
Ca l'Oli
Ca l'Oli
Andreu Gavaldà Barceló, (1853 - 1938), fill de Silvestre Gavaldà Font i de Maria Barceló Sabaté. Es va casar amb Justa Giné Ginés. Van tenir tres fills: Maria Rosa, Andreu i Josep. L’Andreu Gavaldà Giné es va casar amb Teresa Martí Giné i van tenir tres fills: Maria, Josep i Àngela Gavaldà Martí.
Cal Batiste calderer
Cal Batiste calderer
Baptista Barceló Samarra, (1883 – 1962), de Colldejou, fill de Josep Barceló Marco i de Brígida Samarra Toset, ella de Tivissa. Es va casar amb Rosa Barceló Barceló, van deixar dos filles: Rosa i Cèlia Barceló Barceló, el fill, Josep Barceló Barceló, casat amb Trinitat Escrivà Llorens, de Pratdip, havia mort durant la passada guerra, i són els pares de Cèlia Barceló Escrivà.
Ca la Monja
Ca la Monja
Josefa Costan Bondia, (1908 - ?), filla de José Costan Serres i de Josefa Bondia Vergara, tots de Casp. Casada amb Antonio Sánchez Martínez, de Chiribel, Almeria.
La Josefa va estudiar per monja.
Anys abans aquesta casa era coneguda també per Casa Francés, així constava en un rètol a la cantonada de la casa.
L’Antonio Sánchez Martínez tenia un germà, el Ramon, casat amb la Rosario Mestre Gimeno, de Cal Vellano.
Cal Benaiges
Cal Benaiges
Teresa Benaiges Benet, (? – 1897), es va casar amb Lluís Castellví d’ Els Guiamets. Van tenir dos fills, Antònia, que morí jove, i Gabriel Castellví Benaiges. Aquest es va casar amb Concepció Barceló Espluga i van tenir un fill, Joan, que va morir adolescent. La Concepció es va casar després amb Agustí Marco Anguera, el seu fill és Agustí Marco Barceló. L’ Agustí es va casar amb Consol Serra Monté, filla del Mas d’ En Crusat, i van tenir una filla, Maria Marco Serra.
L’Agustí Marco va ser alcalde abans de la passada guerra i fou assassinat el 1936.
Cal Borràs
Cal Borràs
Pere Borràs Piñol, (nat a principis de 1800), fill de Joan i de Teresa. Es va casar amb Maria Barceló Giné. El seu fill Joan Barceló Borràs es va casar amb Josepa Castellnou Pellejà, de Capçanes. El seu fill Ramon Borràs Castellnou es va casar amb Maria Castellnou Borràs, cosina germana seva. Van tenir quatre fills: Joan Borràs Castellnou, assassinat el 1936. Ramon, que morí en accident de circulació. Victòria, que es va casar amb Joan Grau Peirí, de Reus. I Emília, soltera.
Durant la dècada dels anys vint, Joan Borràs, resident al carrer de Móra, 4, adquirí un automòbil marca Buick. Malauradament, en un desplaçament a Tivissa, va tenir un accident que causà la mort del seu germà Ramon que era encara molt jove.
Cal Carlets
Cal Carlets
Carles Castelló Piqué, (nat a finals del 1700), fill de Josep i de Jacinta. Es va casar amb Maria Giné. Un dels fills és Josep Castelló Giné que es va casar amb Antònia Mas Molet, de Falset. El seu fill Joaquim Castelló Mas es va casar amb Elisa Ginesta Giné. Van tenir vuit fills: Josep Maria, Jaume, Guadalupe, Joaquim, Pere, Maria, Joan i Teresa. El fill gran, Josep Maria Castelló Ginesta es va casar amb Francesca Solé Anglès, d’El Catllar. Van tenir dos fills: Enriqueta i Antòn Castelló Solé.
Cal Rebanyo
Cal Rebanyo
Josep Gavaldà Sangenís, (1822 - 1880), fill de Tomàs i de Francesca. Es va casar amb Maria Marco Sabaté i van tenir una filla, Francesca Gavaldà Marco, que es va casar amb Jaume Bartolomé Jaques, de la Serra d’ Almos. Van tenir quatre fills: Anna Maria i Ramon, que van morir infants, Joan, solter, i Josep Bartolomé Gavaldà, que es va casar amb Carme Vallès Nogués. Van tenir un fill, Jaume Bartolomé Vallès, que es va casar amb Rosa Pellejà Piqué. La Rosa és filla de Joan Pellejà Benages, de Cal Casat, i de Teresa Piqué Castellví, filla de Cal Manel.
Josep Gavaldà Sangenís va fer el servei militar a Pamplona, era corneta de la Companyia quarta del segon batalló del regiment d’infanteria de Sevilla. Va acabar el servei l’any 1848, i quan va tornar, parlava sovint dels ‘rebaños’ que havia vist per tot arreu. Com que sempre ho estava explicant, al final li van dir a ell, i d’aquí ve el sobrenom de Rebanyo.
[Jaume Bartolomé Pellejà ens ha explicat el significat del renom, i l’hem completat amb un certificat del mossèn de l’esmentat batalló on diu que el Josep no s’havia casat durant el servei i que estava lliure i solter. Certificat que es troba a l’Arxiu Comarcal del Priorat].
Cal Barialdes
Cal Barialdes
Gabriel Martí Martí, (1859 - 1917 ), fill de Joan Martí Gavaldà i de Ventura Martí Barceló. Es va casar amb Maria Barceló Marco. Van deixar dos fills: Neus i Joan.
Joan Martí Barceló es va casar amb Francesca Gudí Sangenís, i van tenir set fills: Maria, Enric, Teresa, Florenci, Remei, Joan i Francesca
La Neus Martí Barceló es va casar amb Joan Borràs Ossó. El seu fill Josep Borràs Martí, es va casar amb Cinta Marco Vergés, filla de Cal Facundo.
Cal Sillo
Cal Panxut
Cal Panxut
Josep Maria Pedrol Marco, (1887 - ? ), fill de Joan Pedrol Sancho i de Maria Rosa Marco Mañé. Es va casar amb Maria Bessó Cugat, de Bellmunt del Priorat, van deixar dos fills, Dolors i Miquel Pedrol Bessó.
Cal Peret ferrer
Cal Felló
Cal Felló
Josep Sangenís Llebaria, (1873 - 1920), pastor, fill de Joaquim Sangenís Mañé, pastor, i de Teresa Llaberia Mengual, de Falset. Es va casar amb Maria Pellejà Barceló, de Capçanes. El seu fill és Joaquim Sangenís Pellejà, que es va casar amb Maria Teresa Mestre Gimeno. El Joaquim va morir en la passada guerra de 1936-1939.
Una germana del Josep és Joaquima Sangenís Llebaria, que es va casar amb Joan Pellisé Jordà, i són els pares d’Alfons i de ‘Pepita’ Pellisé Sangenís.
Ca l'Hostal vell
Ca l'Hostal vell
A causa del trànsit d’arriers que feien el transport, hi ha haver una família que construí una casa tocant a l’esmentada carrerada, amb vista a fer un hostal per als vianants. Aquesta casa va ser la primera que es va construir al poble nou.
Manuela Palau Camin, de Mataró, casada primer amb Trinitat Martori Marco, de Ca l’Hostal, mort assassinat durant la guerra civil el 1936, i després amb el seu cunyat Lluís Martori Marco, va heretar aquesta casa, i quan va morir el 1978 la va deixar a la seva cunyada Carme Martori Marco, casada amb Josep Ramon Ferré de Mont-roig.
Cal Pandardo
Cal Pandardo
Josep Barceló Vidiella, (1825 – 1895), casat amb Maria Piqué Piqué. El fill gran és Miquel Barceló Piqué, que es va casar amb Rosa Masip Cardona, de La Vilella Alta. Van tenir quatre fills, el gran és Miquel Barceló Masip, que es va casar amb Rosa Barceló Piqué. Van deixar dos fills, Maria Barceló Barceló, que es va casar amb Joaquim Nolla Perpiñà, i Miquel Barceló Barceló que es va casar amb Rosa Rojals Perpiñà.
Cal Titolí
Cal Titolí
Joan Barceló Giné, (1896 – 1974), fill de Josep i de Rosa. Es va casar amb Teresa Sabaté Domingo de Cornudella.
També el carrer de la Bassa, 7, es coneix amb el nom de Cal Titolí, ja que la família va viure, més tard, al pis primer d’aquesta casa.
(Sense Nom 010)
(Sense Nom 011)
Cal Menja i dorm
Cal Menja i dorm
Josep Barceló Castellví, (1878 - 1939), fill de Josep Barceló Ferré, de Capçanes i d’Antònia Castellví Escoda de Llaberia. Es va casar amb Isabel Domènech Solé, de Llaberia, van deixar tres filles: Manuela, Aurora i Josepa Barceló Domènech. L’Aurora es va casar amb Benjamí Filella Filella, de La Palma d’Ebre i van tenir tres fills: Isabel, Maria Teresa i Domènec.
Cal Dinero
Cal Dinero
Ramon Gavaldà Solé, (1814 – 1900), fill de Ramon i Engràcia, es va casar amb Joaquima Perpiñà Marco. Van tenir tres fills: Francesc, l’hereu, Ramon i Maria.
Fou la primera tenda de queviures i taverna oberta al públic. Proveïda principalment per arriers, que, quan eren pagats així que deixaven les mercaderies, deien: ‘Ustedes tienen mucho dinero...’,i d’aquí ve que els hi van dir a Cal Dinero.
L’any 1907, Francesc Gavaldà, propietari de la casa pairal al carrer de Reus, 1, la va vendre al matrimoni Joan Sancho i Àngela Rofes. Fill de la Torre de Fontaubella.
Cal Batllet (1)
Cal Batllet (1)
Tot i que Cal Batllet és la casa del carrer de Reus, 3, una altra família, de la mateixa ascendència, també se’ls coneix com Batllet, amb casa al carrer de Sant Josep, 8. Pere Piqué Urgellès, (1821 – 1907), fill de Gabriel i de Maria Rosa, es va casar amb Maria Rosa Nolla Pujades. El fill gran és Miquel Piqué Nolla, casat amb Maria Cervera Bes, de Bellmunt del Priorat. Van tenir un fill, Joan Piqué Cervera, que es va casar amb Teresa Juncosa Abella. El fill petit és Jaume Piqué Nolla, casat amb Joaquima Sangenís Barceló. La seva filla Carme Piqué Sangenís es va casar amb Miquel Solé Jepte.
[Josep Maria Solé Piqué, fill del Miquel i de la Carme, ens ha dit que el seu rebesavi va ser alcalde i que d’aquí ve el nom de Batllet. Aquest hauria de ser Gabriel Piqué, pare del Pere Piqué].
Cal Bepi
Cal Bepi
Josep Franquet Perpiñà, (1824 - 1904). Es va casar amb Llúcia Martí Sabaté. Van deixar cinc fills, Joan, Albert, Paula, Llúcia i Maria Franquet Martí.
El Joan Franquet Martí es va casar amb Neus Barceló Barceló, van deixar cinc fills: Josep, solter; Teresa, casada amb Josep Piqué Sangenís, de Cal Tossalet; Virtuts, casada amb Joan Pellejà Bru, de Vilalba dels Arcs; Lídia, casada amb Enric Martí Gudí; i Joan Franquet Barceló.
Ca l'Atienza
Ca l'Atienza
Francesc Atienza Valls, (1909 – 1984), fill de Ferran Atienza Zaro, de Barcelona, i de Carolina Valls Sabaté, de Falset. Es va casar amb Maria Piqué Rofes, filla de Pere Piqué Barceló, de Cal Piqué, i de Rosa Rofes Sancho, de La Torre de Fontaubella. De segones noces es va casar amb Maria Muniesa Melero, de Capçanes.
Cal Marraco
Cal Marraco
Baldomer Espluga Vidiella, (1870 – 1954), fill de Joan Espluga Castellví i de Maria Vidiella Blanch. Es va casar amb Consol Folch Vergés i van deixar tres fills: Joan, Josep i Maria.
Joan Espluga Folch es va casar amb Dolors Barceló Castellví i són els pares de Consol Espluga Barceló, casada amb Joan Piqué Benavent, de Cal Maco, i d’Andrea Espluga Barceló, casada amb Vicent Tomàs Tatay.
Segurament a qui anomenaven Marraco era el pare del Baldomer, Joan Espluga Castellví casat amb Maria Vidiella Blanch, ja que a l’altre fill, Bonaventura Espluga Vidiella, que es va casar amb Marina Margalef Llorens, de Llaberia, també l’anomenaven així. Aquesta família tenia la casa al carrer del Mestre Arnau, 3.
Nativitat Espluga Margalef, filla del Bonaventura i de la Mariana explicava que un avantpassat seu era un home amb molt de geni i quan s’enfadava tenia el costum de dir...”m’arranco la consciència...” De tant repetir “m’arranco” li van dir el Marraco. A aquesta família també se’ls coneixia com a Cal Bombo perquè aquest era l’instrument que algun dels avantpassats havia tocat.
[Aquesta informació ha estat ampliada per Montserrat Espallargas Barceló, neta de Nativitat Espluga Margalef].
Cal Piqué
Cal Piqué
Casimir Joan Piqué Piqué, (1814 – 1893), casat amb Joaquima Piqué Borràs. Van deixar tres fills: Joan, Joaquima i Damià.
Joaquima Piqué Piqué es va casar amb Francesc Sancho Prous. Els seus fills són: Julià, forner, Casimir, director del Cor Marçanenc i Francesc Sancho Piqué, de Cal Cisquet.
Damià Piqué Piqué es va casar amb Teresa Barceló Borràs i van deixar un fill: Pere Piqué Barceló, que es va casar amb Rosa Rofes Sancho, de La Torre de Fontaubella. La se filla Maria Piqué Rofes es va casar amb Francesc Atienza Valls, de Barcelona.
Joan Piqué Piqué es va casar amb Raimunda Sancho Borràs. Un dels seus fills és Joan Piqué Sancho, sacerdot. Un altre és Damià Piqué Sancho, casat amb Teresa Barceló Borràs, són els pares de Raimunda Piqué Barceló, que es va casar amb Josep Calixte Piqué Cailà, de Cal Calixto: de Teresa Piqué Barceló, que es va casar amb Joaquim Piqué Piqué, de Ca l’Imante; de Ferranda Piqué Barceló, soltera:; i de Rosa Piqué Barceló que es va casar amb Marian Nogués Elias.
Cal Guixot
Cal Guixot
Marc Sangenís Pujades, (1872 - 1905), fill de Joan Sangenís Rebull i de Teresa Pujades Barceló. Es va casar amb Encarnació Perpiñà Perpiñà, filla de Cal Fenosa, i van deixar dos fills: Ramon i Josep Maria.
Josep Maria Sangenís Perpiñà es va casar amb Aurèlia Piqué Ginesta.
Ramon Sangenís Perpiñà es va casar amb Carme Saladié Barceló, de Tivissa. Una de les seves filles és Teresa Sangenís Saladié, que es va casar amb Josep Maria Llopis Barceló. Una altra filla és Ramona Sangenís Saladié que es va casar amb Josep Maria Nolla Sanahuges.
El Ramon Sangenís és l’únic marçanenc, segons el Banc de la Memòria Democràtica, que va ser deportat a un camp de concentració nazi, concretament al de Mauthausen, del que fou alliberat.
Cal Fernandet
Cal Fernandet
Ferran Giné Escoda, (1823 – 1906), fill de Josep i de Maria, forner, es va casar amb Francesca Barceló Gavaldà. El seu fill, Ferran Giné Barceló, es va casar amb Teresa Solé Barceló. Van tenir dos fills, Jaume, solter, i Ferran Giné Solé, que es va casar amb Manuela Cluet Santiveri, mestra. Van deixar tres fills, Ferran, Manuela i Júlia Giné Cluet.
(Sense Nom 012)
Cal Molineret
Cal Molineret
Jaume Solé Barceló, (1843 – 1909), fill de Gabriel Solé Piqué i de Teresa Barceló Giné. Es va casar amb Dolors Ginesta Giné i no van deixar successió. La Dolors abans havia estat casada amb Pere Borràs Muntané, i van deixar dues filles, la Maria i la Joaquima Borràs Ginesta.
La Joaquima es va casar amb Julià Sancho Borràs, forner. I la Maria es va casar amb l’Alfred Piqué Giné, fill de Cal Giner. Van tenir dues filles: Joana i Francesca Piqué Borràs.
(Sense Nom 013)
Cal Sec (antic)
Cal Sec (antic)
Josep Antoni Sancho Urgellès, (1815 – 1878), fill de Francesc i de Maria Rosa, ella de Riudoms. Es va casar amb Raimunda Prous Vidiella, de Mont-roig. Van deixar cinc fills: Josep Antoni, Francesc, Joaquim, Maria i Raimunda Sancho Prous.
Raimunda Sancho Prous es va casar amb Joan Piqué Piqué, de Cal Piqué, i van deixar un fill, Damià Piqué Sancho. Aquest es va casar amb Teresa Barceló Borràs. Els seus fills són: Raimunda, casada amb Josep Piqué Cailà de Cal Calixt; Ferranda; Rosa, casada amb Marian Nogués Elias; i Teresa, casada amb Joaquim Piqué Piqué, de Ca l’Imante.
Cal Catxet
Cal Catxet
Així anomenaven a Josep Gavaldà Giné, (1895 - ? ), fill d’Andreu Gavaldà Barceló, de Ca l’Oli, i de Justa Giné Ginés. Es va casar amb Rosa Amorós Pellejà, filla de Cal Moixoni. Van tenir dos fills, Jacint i Andrea. Andrea Gavaldà Amorós es va casar amb Robert Queixalós Fucho, de Ca la Pastora. El Josep Gavaldà també era conegut per Josep de la Justa.
Ca l'Ascó
Ca l'Ascó
Ignasi Barceló Marco, (1835 – 1911, fill de Joan i d’Antònia. Es va casar amb Rosa Barceló Borràs. Van tenir set fills, dos van morir infants, els altres són: Joan, Ignasi, Antònia, Soledat i Maria Assumpció, Barceló Barceló.
Joan Barceló Barceló es va casar amb Lutgarda Batiste Borrell, de La Serra d’Almos, i van tenir tres fills: Dolors, Assumpció i Joan. Dolors Barceló Batiste es va casar amb Miquel Piqué Martí i són els pares de Teresa i Joan Piqué Barceló. Assumpció Barceló Batiste es va casar amb Joan Piqué Ginesta i són els pares de: Ernest, Ricard i Núria Piqué Barceló. Joan Barceló Batiste es va casar amb Montserrat Sicart Trech.
Soledat Barceló Barceló es va casar amb primer amb Carles Creixenti Llaberia, de Móra d’Ebre, i van tenir un fill: Carles Creixenti Barceló. I en segones núpcies amb Rossend Piqué Gavaldà, no deixant descendència.
No tenim constància de que cap avantpassat fos d’Ascó. Aquesta fou la segona casa que es va construir al poble nou, al peu del camí que anava al Camp. Era un hostal i posseïa una quadra per allotjar els cavalls.
Aproximadament cap el 1918, Anicet Villar Villar, en venir de mestre al poble, va fer classe en una sala d’aquesta casa.
Ca la Maseta
(Sense Nom 014)
Ca la Dorotea
Ca la Dorotea
Dorotea Piqué Gudí, filla de Benet Piqué Nogué i de Maria Gudí Vergés. Es va casar en primeres noces amb Trifó Folch Pallisó, germà del Tomàs anomenat ‘Serro’. El Trifó va morir jove deixant cinc fills: Joan, Benet, Marcel•lí, Teresa i Anna Maria Folch Piqué. Joan Folch Piqué es va casar amb Maria Gavaldà Castellví, i són els pares de: Maria, la llevadora, Laura, Basilisa i Trinitari Folch Gavaldà. Benet Folch Piqué es va casar amb Ramona Gurrera Saludes, de Falset i són els pares de Miquel Folch Gurrera, anomenat ‘Miquelito’. La Dorotea es va casar després amb Josep Sangenís Pellejà i van deixar un fill: Enric Sangenís Piqué, paleta d’ofici.
Cal Sec
Cal Sec
Joaquim Sancho Prous, (1846 – 1927), fill de Josep Antoni Sancho Urgellès i de Raimunda Prous Vidiella, ella de Mont-roig. Es va casar amb Maria Barceló Piqué i van deixar dos fills, Agustina i Francesc Sancho Barceló. L’Agustina es va casar amb Joan Perpiñà Sancho, fill de Cal Juanon. El Francesc es va casar amb Àngela Bargalló March, de Garcia. Van tenir dos fills, Maria Sancho Bargalló, que es va casar amb Josep Maria Pellejà Perpiñà, de Cal Vallesa. I Agustí Sancho Bargalló, que es va casar amb Genoveva Barceló Escoda, filla de Cal Targa, i van deixar un fill: Joaquim Sancho Barceló.
(Sense Nom 015)
Ca la Pastora
Ca la Pastora
Francesc Queixalós Estalella, (1837 – 1915), de Tivissa, pastor, es va casar amb Teresa Samarra Toset, també de Tivissa. Van tenir set fills, dos d’ells morts infants. Un dels fills és Francesc Queixalós Samarra, casat amb Cinta Fucho Mañé, de Benissanet. Van deixar quatre fills: Josep Maria, Cinta, Rafel i Robert.
L’any 1930, Cinta Fucho, de Benissanet, vídua de Francesc Queixalós, juntament amb el seu fill Josep Maria, s’establiren al carrer de Reus, 28, i adquiriren vaques lleteres, i la llet era venuda als baixos de diferents cases del carrer Major.
Cal Potra
Cal Potra
Andreu Martí Gavaldà, casat amb Maria Rosa Guiu Roda, (1823 – 1907). Un dels seus fills és Ramon Martí Guiu, que es va casar amb Joaquima Vidiella Espluga, filla del Jeroni Vidiella. Van tenir vuit fills, sis d’ells van morir infants. Les dues restants són Antònia, soltera, i Maria, que també va morir jove, i que es va casar amb Ramon Ginesta Marco. Van tenir dos fills, Ramona, casada amb Josep Espasa, i Andreu Ginesta Martí, casat amb Rosa Giné Folch.
Ramon Ginesta Marco era de Cal Mellos, per això a aquesta casa també se la coneixia així.
Cal Pere Blanch
Cal Pere Blanch
Pere Giné Blanch, (1798 – 1887), fill de Josep i de Rosa. Es va casar amb Maria Sangenís Barceló. El seu besnét, Pere Giné Barceló, sabater d’ofici, cap a la dècada de 1930 tenia el seu taller en aquesta. Casat amb Antònia Barceló Masip, de Cal Pandardo, no van deixar descendència.
Ca l'Òbila
Ca l'Òbila
Josep Vergés Bordera, (1879 - 1950), fill de Josep Vergés Pedrol i de Teresa Bordera Chesto, ella de Tivissa. Es va casar amb Prudenciana Benaiges Gavaldà i van deixar dues filles: Maria i Joana Vergés Benaiges. La Joana es va casar amb Pere Mir Prats, de Torroella de Montgrí, i la Maria amb Jaume Salsench Barceló, de Falset.
Ca la Maria Xuví
Ca la Maria Xuví
Maria Tost Nolla, (1880 - ?), filla de Francesc Tost Gavaldà i de Josepa Nolla Sangenís. Es va casar amb Salvador Barceló Marco i no van deixar descendència.
Cal Facundo
Cal Facundo
Facundo Marco Borràs, (1892 – 1964), fill de Francesc Marco Pedrol i Rosa Borràs Giné. Es va casar amb Joaquima Vergés Vidal i van deixar tres fills: Cinta, Raquel i Josep Marco Vergés.
Cal Jusepó
Cal Jusepó
Miquel Marco Giné, (1863 – 1939), fill de Miquel i de Maria Rosa. Es va casar primer amb Teresa Font Benaiges i van deixar dos fills: Júlia Marco Font, que es va casar amb Joan Piqué Escoda, de Cal Penjadet; i Pere Marco Font que es va casar amb Dolors Giné Giné, de Cal Cap de pedaços. En segones noces es va casar amb Llúcia Franquet Martí, de Cal Bepi, i no van deixar fills.
Cal Perbaix (2)
Cal Perbaix (2)
Heretat del seu oncle Joan Domènech Marquès, de Capçanes, també anomenaven així a Josep Domènech Martí, (1903 – 1970), fill de Miquel Domènech Marquès, de Capçanes i de Maria Martí Castellví, de Marçà. Es va casar amb Carme Aguiló Cots, de Falset. Van tenir tres filles, dues van morir infants, la tercera és Montserrat Domènech Aguiló, soltera.
Cal Fart de gos
Cal Fart de gos
Així anomenaven a Jaume Pena Cardona, (1857 – 1943), de Capçanes, fill de Pere Pena Perpiñà, de Capçanes i d’ Antònia Cardona Borràs, de Pradell. Es va casar amb Elisa Giné Borràs, de Cal Moreu, van deixar tres fills: Consol, Victorí i Josep Maria Pena Giné.
[MO] El Jaume, segurament degut a una aposta, diuen que es va menjar un conill amb pell i tot, i algú, (potser ell mateix), va fer el comentari: ‘t’has fet un fart de gos’.
(Sense Nom 016)
(Sense Nom 017)
Cal Pintor
Cal Pintor
Josep Sancho Piqué, (1872 – 1959), pintor, fill de Josep Antoni Sancho Benet i de Rosa Piqué Juncosa. Es va casar amb Rosa Cunillera Gavaldà, van tenir una filla, Rosa Sancho Cunillera, soltera.
Cal Botxa
Cal Botxa
Joan Barceló Borràs, (1845 - 1898 ), fill de Rafel Barceló Piqué i Antònia Borràs Piñol. Es va casar amb Rosa Borràs Franquet, i van deixar dos fills: Antoni i Teresa.
Antoni Barceló Borràs es va casar amb Consolació Borràs Orduña. Teresa Barceló Borràs es va casar amb Damià Piqué Sancho, de Cal Piqué.
Aquesta casa també era coneguda com a Cal Rafel del Botxa.
Cal Nenet
Cal Nenet
Així l’anomenaven a Joan Baptista Muntané Perpiñà, (1898 - 1985), fill de Josep Muntané Vallès i de Rosa Perpiñà Tost. Es va casar amb Maria Ferré Vallès, de Capçanes. Una germana del Joan Baptista és l’Emília, que es va casar amb Josep Turú Barceló i van fundar la Fonda Turú a Móra d’Ebre.
Abans aquesta casa l’anomenaven Cal Rocamora. Josep Rocamora Viñes, (1853 – 1898), de la Torre de l’Espanyol, casat amb Dolors Piqué Juncosa, de Marçà. El seu fill Josep Rocamora Piqué es va casar amb Teresa Pàmies Masip, de la Vilella Baixa. Van tenir un fill anomenat Josep Maria Rocamora Pàmies.
Cal Mílio de la Paula
Cal Mílio de la Paula
Emili Vallès Franquet, (1887 - ?), fill de Joaquim Vallès Ginesta i de Paula Franquet Martí. Solter.
Cal Rosset
Cal Rosset
Joan Domènech Perpiñà, (1866 – 1913), fill de Josep Domènech Giné, de Porrera, i de Tomasa Perpiñà Piqué, de Marçà. Es va casar amb Antònia Barceló Barceló, van tenir tres fills, Josep Maria, Emili i Calixt. Calixt Domènech Barceló es va casar amb Rosa Piqué Borràs, filla de Cal Pere sereno.
Ca les Casilles
Ca les Casilles
Aquesta casa també s’anomenava Ca la Pepa del oro.
Cap a finals del segle XIX i a causa dels preus baixos que es pagaven pel vi, s'obriren al públic dos llocs on es feia aiguardent, en deien 'l'olla de l'aiguardent', un dels llocs va ser en aquesta casa, l’altre al carrer de Móra. Quan va deixar de fer-se aiguardent la casa va prendre el nom de ‘Casilles’.
Més tard, també en aquesta casa, es van reunir durant un temps els membres de la Societat Obrera, creada el 1896.
[Aquesta informació ha estat ampliada per Jovita Pellisé Pedrol]
Cal Batllet (2)
Cal Batllet (2)
Jaume Piqué Nolla, (1872 - 1946), fill de Pere Piqué Urgellès i de Maria Rosa Nolla Pujades. És el fill petit de Cal Batllet, al carrer de Reus, 3. Es va casar amb Joaquima Sangenís Barceló. La seva filla Carme Piqué Sangenís es va casar amb Miquel Solé Jepte.
[Josep Maria Solé Piqué, fill del Miquel i de la Carme, ens ha dit que el seu avantpassat Gabriel Piqué va ser alcalde i d’aquí ve el nom de Batllet].
Cal Dominguet
Cal Dominguet
Pere Perpiñà Folch, (1855 – 1918), fill de Josep i de Teresa. Es va casar amb Maria Sabaté Giné. Van deixar dos fills, Ramona Perpiñà Sabaté, que es va casar amb Joan Pellejà Giné, de Cal Bola, i Josep Maria Perpiñà Sabaté, que es va casar amb Dolors Vila Quinto, d’Albatera, Alacant. Van deixar tres fills, Carme, Josep i Joana Perpiñà Vila.
Cal Daniel
Cal Daniel
Daniel Ferré Sedó, (1862 - ?), de Capçanes, fill de Josep Ferré Estalella, de Capçanes i de Francesca Sedó, de Bellmunt. Es va casar amb Àngela Mestre Espluga, de Marçà. Van deixar dos fill, Joan i Daniel Ferré Mestre, aquest es va casar amb Marina Vidal Boqué, de Pratdip. Van tenir cinc fills, tres van morir infants, els altres dos són Carme i Daniel Ferré Vidal, aquest es va casar amb Teresa Escoda Puell, de Darmós.
Cal Miquel del Bruno
Cal Miquel del Bruno
Miquel Benaiges Gavaldà, (1882 - 1966 ), fill de Bru Benaiges Pellejà, de Cal Farinós, i de Maria Gavaldà Piqué. Es va casar amb Maria Ciurana Escoda. El seu fill Bru Benaiges Ciurana es va casar amb Teresa Piqué Benaiges.
Aquesta casa també se l’anomenava a Cal Raspa
(Sense Nom 018)
Cal Llavoret
Cal Llavoret
Jaume Benages Pujades, (1858 – 1918), fill de Jaume Benages Pellejà i de Rosa Pujades Font. Es va casar amb Antònia Barceló Sancho. Van tenir sis fills, tres van morir infants, els altres són: Dolors, Victorià i Pere Benages Barceló.
En aquesta casa, el Jaume va obrir una tenda de queviures anomenada Cal Llavoret.
Aquesta casa se la coneix també com a Ca la Pantalonera.
Cal Pato
Cal Pato
Aquesta casa era propietat de la família Fortunado, de Cal Muts. Anys més tard la van comprar els de Cal Jeroni.
Cal Segre
Cal Segre
Així anomenaven a Salvador Benages Sancho, de La Torre de Fontaubella, (1868 – 1953), fill de Joan Benages Pujades, de Marçà, i de Maria Rosa Sancho Rofes, de La Torre de Fontaubella. Es va casar amb Maria Espluga Barceló, de Marçà, i en aquesta casa van tenir els fills, quatre, dos van morir infants, els altres dos són Josep Maria Benages Espluga, que es va casar amb Assumpció Marco Barceló. I Rosa Benages Espluga que es va casar amb Celestí Nolla Sangenís.
Per tradició familiar sabem que el nom Segre es refereix a que algun avantpassat va anar a treballar fora del poble i va dir que havia arribat fins el riu Segre.
Josep Maria Benages Espluga i Assumpció Marco Barceló, quan es van casar, es van establir en aquesta casa. El Josep Maria la va heretar de la seva mare Maria Espluga Barceló, que a la vegada li va deixar la seva mare. La casa era doncs dels Barceló.
Cal Jeroni
Cal Jeroni
Jeroni Vidiella Folch, casat amb Maria Espluga Giné. Van tenir tres fills, Maria, Joan i Joaquima. Joan Vidiella Espluga es va casar amb Maria Piqué Giné. Van deixar tres fills, Ramon, Consol i Joan Vidiella Piqué. El Joan es va casar amb Teresa Pellejà Giné, de Cal Bola, i van tenir tres fills: Maria, Joan i Teresa Vidiella Pellejà. Aquesta es va casar amb Anton Castelló Solé, nascut a Salomó.
Cal Rom
Cal Rom
Joaquim Rom Aguiló, (1889 – 1968), de Mont – roig del Camp, fill de Joaquim i d’Antònia. Es va casar amb Elvira Perpiñà. Van tenir tres fills, Antònia, Josep Maria i Núria.
Cal Ferrer (1)
Cal Ferrer (1)
Emili Cugat Gavaldà, (1879 – 1961), ferrer, fill de Joan Cugat Barceló i de Beneta Gavaldà Piqué. Es va casar amb Mariana Perpiñà Mas, descendent de Cal Bruno. Van deixar una filla, Montserrat Cugat Perpiñà, que es va casar amb Rafel Queixalós Fucho.
Cal Noguera
Cal Noguera
Mariana Nogué Perpiñà, (1816 – 1900), casada amb Francesc Piqué Borràs. La seva filla, Joaquima Piqué Nogué, es va casar amb Miquel Piqué Escoda. Van deixar tres fills, Joan Francesc, Amable, solter, i Teresa. La Teresa, es va casar amb Joan Turú Palau, d’ El Vendrell, baster. El Joan Francesc Piqué Piqué, es va casar amb Lliberata Vergés Solé. Van tenir quatre fills, Maria, Miquel, Joaquim i Lliberata. La Maria Piqué Vergés es va casar amb Josep Sangenís Sangenís. Van deixar un fill: Josep Maria Sangenís Piqué.
(Sense Nom 019)
(Sense Nom 020)
(Sense Nom 021)
(Sense Nom 022)
Ca la Peluda
Ca la Peluda
Guadalupe Borràs Marco, (1910 - ), filla de Josep Borràs Giné i de Lluïsa Marco Pedrol. Els germans de la Guadalupe són, Andreu i Lluïsa.
(Sense Nom 023)
(Sense Nom 024)
Cal Xoles
Cal Xoles
Bartomeu Font Giné, (1902 - 1964), fill de Ramon Font Borràs i d’ Àngela Giné Giné. Es va casar amb Josefina Espluga Benaiges, filla de Cal Sopes. Van tenir tres fills: Josep, Rosa i Àngela Font Espluga.
Cal Pere sereno
Cal Pere sereno
Pere Piqué Folch, fill de Joan Piqué Martí i de Rosa Folch Barceló. Es va casar amb Rosa Piqué Barceló. El seu fill Joan Piqué Piqué es va casar amb Trinitat Borràs Ossó. Van tenir vuit fils: Àngel; Rosa, casada amb Calixte Domènech Barceló; Teresa; Trini, casada amb Joan Espluga Benaiges; Emília, casada amb Fabià Perpiñà Sabaté; Joana, casada primer amb José Cavaco Dossantos, portuguès i després amb Juan Gómez Sánchez; Joan, mort durant la guerra de 1936-1939; i Lluïsa, casada amb Joan Ferré Cedó, de Capçanes.
(Sense Nom 025)
(Sense Nom 026)
(Sense Nom 026)
Pati de Cal Giné on durant la guerra de 1936-1939 es va habilitar un taller per arreglar armament. Més tard es va construir la casa actual.
Cal Maco
Cal Maco
Joan Piqué Ferré, (1861 – 1923), fill de Salvador i Antònia. Es va casar amb Maria Franquet Martí, de Cal Bepi. Són fills seus:
Josep Piqué Franquet, que es va casar amb Maria Benavent Sangenís i són els pares de Joan Piqué Benavent que es va casar amb Consol Espluga Barceló.
Helena Piqué Franquet que es va casar amb Segimon Ciurana Aragonès, de la Torre de Fontaubella.
Maria Piqué Franquet, que es va casar amb Adolf Piqué Margalef, de Cal Proballa.
Cal Patrís
Cal Patrís
Patrici Perpiñà Giné, (1832 – 1911), fill de Francesc Perpiñà Marco i de Maria Giné Borràs. Es va casar amb Rosa Espluga Perpiñà. Van tenir cinc fills, dos, Patrici i Joan Francesc, van morir infants, els altres tres són la Maria, que es va casar amb Joaquim Nolla Sicart, la Teresa, que es va casar amb Francesc Rojals Samarra, i el Joaquim Perpiñà Espluga, que es va casar amb Antònia Benavent Sangenís. La seva filla és Rosa Perpiñà Benavent, casada amb Lluís Rull Rius.
Cal Sopes
Cal Sopes
Joan Espluga Perpiñà, (1844 - 1907), fill de Josep Espluga Barceló i de Josepa Perpiñà March, d’ El Molar. Es va casar amb Teresa Sangenís Martí. Van tenir set fills, quatre van morir infants, els altre tres són, el Mateu, casat amb Teresa Barceló Boix, la Maria, casada amb Josep Tarrades Ros, de Barcelona, i el Josep Espluga Sangenís, casat amb Julieta Benaiges Gavaldà. Els seus fills són: Joan Espluga Benaiges, casat amb Trinitat Piqué Borràs, i Josefina Espluga Benaiges, casada amb Bartomeu Font Giné.
(Sense Nom 027)
Cal Proballa
Cal Proballa
Francesc Piqué Castelló, (1872 - ?), fill de Francesc i Maria, es va casar amb Rosalia Margalef Gavaldà, de Capçanes. Un fill seu és Adolf Piqué Margalef, casat amb Maria Piqué Franquet.
Cal Barrufet
Cal Barrufet
Salvador Pellisé Borràs, (1866 – 1941), de Ginestar, fill de Josep i de Generosa, es va casar amb Maria Jordà Pino, de Ginestar. Van tenir cinc fills, Josep, mort ajusticiat el 1939, casat amb Rosa Aguiló Sabaté, de Falset. Mariana, casada amb Francesc Castelló Mas. Dolors. Rosa, que va morir infant. I Joan, casat amb Joaquima Sangenís Llaberia. Josep Pellisé Jordà i Rosa Aguiló Sabaté van tenir cinc fills, Salvador, Ramona, Joaquima, Rosa i Dolors Pellisé Aguiló.
Cal Merla
Cal Merla
Així anomenaven a Rosa Sabaté Piqué, (1846 – 1903), filla de Joaquim Sabaté Sancho i de Paula Piqué Pedrol, Es va casar amb Joan Giné Margalef i van tenir cinc fills: Joan, Teresa, que va morir infant, Joaquim, Josep i Ramon, que també va morir infant.
Joaquim Giné Sabaté, heretà la casa i el sobrenom. Es va casar amb Dolors Folch Perpiñà, filla de Cal Serro. Van deixar quatre fills, Ramon, casat amb Francesca Solé Jepte; Rosa, casada amb Andreu Ginesta Martí; Joaquim, solter, que va morir en la passada guerra de 1936-1939; i Marcel·lí Giné Folch, escultor, casat amb Maria Luisa Pérez.
La Rosa Sabaté era una dona molt voluminosa, inclús tenia una cadira d’una amplària especial per a poder asseure’s. El seu marit, el Joan, en veure el contrast entre el seu ample cos i les seves cames primes li deia: ‘Sembles una merla’. I així va quedar el sobrenom.
Conten que el Joaquim Giné, com que no sabia llegir, la seva dona, la Dolors Folch, li llegia les notícies de La Vanguardia. Ella anava llegint les notícies una darrera de l’altra, d’una tirada i sense fer cap pausa, i ell anava assentint. Aquesta escena dels dos asseguts al menjador amb la lectura llarguíssima i sens pauses feia riure als néts que l’escoltaven i que sempre l’han recordat.
[Mariló Giné Solé, besnéta de la Rosa Sabaté, ens ha explicat el significat d’aquest renom i ha ampliat la informació].
(Sense Nom 028)
(Sense Nom 029)
Mas d' En Musiques
Mas d' En Musiques
Felicitat Barceló Piqué, (1879 – 1928), actriu, soltera, filla de Pere Barceló Gavaldà i de Josepa Piqué Piqué. La seva germana Mariana es va casar amb Juan Benito Rodríguez González, de San Roque, Lugo. Van tenir dos fills: Josep, solter, i Felicitat Rodríguez Barceló.
La Felicitat Barceló Piqué formava part del Cor Marçanenc. Després va iniciar una carrera artística com actriu de teatre. Cap a 1910 la trobem actuant en diferents espectacles a Falset, Reus i Barcelona, on actua al Gran Teatro Español.
Un cop retirada de l’espectacle va fer una gran reforma a la casa pairal de Marçà i li donà el nom de “Villa Felicidad”, allí va donar a conèixer un dels primers gramòfons, l’any 1925.
Cal Burriny
Cal Joan de les noies
Cal Joan de les noies
Així l’anomenaven a Joan Pellejà Sangenís (1899 - ?), solter, fill de Josep Maria Pellejà Giné i de Maria Sangenís Barceló. Un dels seus germans és Joaquim Pellejà Sangenís, casat amb Federica Barceló Ossó, de Cal Peterri.
(Sense Nom 030)
(Sense Nom 031)
(Sense Nom 032)
Cal Barrusta
Cal Barrusta
Així anomenaven a Miquel Pellejà Piqué, (1871 – 1947), paleta, fill de Miquel Pellejà Piqué i de Maria Piqué Gudí. Es va casar amb Ramona Marco Cunillera, filla de Cala Damiana i no van tenir fills.
El Miquel, junt amb els seu germà Joan, també paleta i pare del Joan de Cal Bola, van construir la Casa de la Vila el 1888.
Cal Llimpia
(Sense Nom 033)
Ca l'Aimante
Ca l'Aimante
Joaquim Piqué Piqué, (1890 - 1970), fill de Tomàs Piqué Gavaldà i de Teresa Piqué Sabaté. Es va casar amb Teresa Piqué Barceló, de Cal Piqué. Van tenir dos fills: Joan, metge, i Josep, farmacèutic.
Cal Serrano
Cal Serrano
Isidro Serrano Boix, (1847 – 1934), de Calaceit, fill de José i de Maria. Es va casar amb Bàrbara Nolla Sangenís i van deixar tres fills: Victorí, Emili i Rosa Serrano Nolla.
Victorí Serrano Nolla es va casar en primeres noces amb Concepció Crusat, i són els pares, entre altres de Maria Serrano Crusat.
Rosa Serrano Nolla es va casar amb Joan Pallarès Vicente, son els pares de Miquel i Pilar Pallarès Serrano
Emili Serrano Nolla es va casar amb Concepció Borràs Hostal, i van deixar un fill, Emili Serrano Borràs.
Cal Fatarella
Cal Santiago
Cal Santiago
Santiago Pellejà Barceló, (1872 – 1943), fill de Josep Pellejà Piqué i de Dolors Barceló Marco. Es va casar amb Teresa Giné Giné. No van deixar descendència.
Santiago és germà de Josep Pellejà Barceló, casat amb Maria Rosa Benages Pujades, i pares de Josep, Joan, Pere, Eduard i Angeleta Pellejà Benages.
Santiago és germà també d’Antònia Pellejà Barceló, casada amb Jacint Amorós Ardèvol, fuster, de Cal Moixoni.
Santiago és germà també de Maria Pellejà Barceló, casada amb Josep Torné Marco, de Bellmunt, pares de Mercè Torné Pellejà, que es va casar amb Manuel Anguera Giné. De Cal Coa.
(Sense Nom 034)
Cal Tacarrós
Cal Raposo
Cal Raposo
Francisco Raposo González, de Valverde del Fresno, Cáceres, mestre, fill d’Antonio Raposo Pérez, de Bordel, A Coruña i de Constantina González Canales, de La Cabada, Santander. Es va casar amb Teresa Piqué Piqué, filla de Tomàs Piqué Gavaldà i de Teresa Piqué Sabaté. Tres filles del matrimoni són: Maria del Carme, Maria Teresa, mestra, i Maria de la Concepció Raposo Piqué. La Teresa és germana de Joaquim Piqué Piqué, de Ca l’Aimante, casat amb Teresa Piqué Barceló.
(Sense Nom 035)
(Sense Nom 036)
(Sense Nom 037)
Ca l'Eusebio
Ca l'Eusebio
Eusebi Castellví Marsal, (1887 – 1971), fill de Josep Castellví Pedrol i de Francesca Marsal Ginesta. Va marxar cap a Tivissa.
Era conegut també com Eusebi l’anses.
Cal Picola
Cal Picola
Així anomenaven a Josep Ginesta Sangenís, (1860 – 1949), sabater, fill de Gabriel Ginesta Piqué i de Rosa Sangenís Pellejà. Es va casar amb Francesca Piñol Serres, de Móra la Nova, la seva filla és Joaquima Ginesta Piñol, casada amb Josep Font Barceló. Van tenir un fill, Fermí Font Ginesta, mort en la passada guerra de 1936 – 1939.
(Sense Nom 038)
(Sense Nom 039)
Cal Gran
Cal Gran
Antoni Perpiñà Sancho, (1883 - 1960), forner, fill de Joan Perpiñà Giné, forner, de Cal Juanon, i de Teresa Sancho Benet. Es va casar amb Francesca Sabaté Trech, filla de pares forners, i el seu fill Fabià Perpiñà Sabaté, forner també, es va casar amb Emília Piqué Borràs, de Cal Pere sereno.
Cal Quelo
Cal Quelo
Miquel Piñol Marco, (1874 – 1937), casat amb Francesca Piñol Nolla, tots dos de Darmós. Van deixar sis fills. Un d’ells, Joan Piñol Piñol, es va casar amb Carme Nolla Sanahuges.
Una germana de la Francesca Piñol és la Leonor, que es va casar amb el Damià Barceló Barceló, Cal Miano, pares de Maria, Pere i Camil Barceló Piñol.
(Sense Nom 040)
Cal Quicona
Cal Quicona
Miquel Marco Giné, (1875 – 1950), fill de Miquel Marco Giné i d’ Isabel Giné Ginés, es va casar amb Rosa Barceló Sabaté, van tenir quatre fills, dos van morir infants, els altres dos són Assumpció, que es va casar amb Josep Maria Benages Espluga, de Cal Segre; i Remei, que es va casar amb Joan Muntané Carim , de Vinebre.
Ca la Riona
Ca la Riona
Teresa Rion Serres, (1879 – 1956), de la Canonja, perruquera, filla d’Agustí Rion Ras, de La Canonja, i de Rosa Serres Juncosa, de Falset. Es va casar amb Josep Marco Giné, de Cal Quicona, no van tenir fills.
Cal León
Cal León
Lleó Barceló Pellejà, (? – 1890), casat amb Llúcia Boix Benaiges. La seva filla Beatriu Barceló Boix es va casar amb Joaquim Espluga Barceló. Un dels seus fills, Josep Espluga Barceló es va casar amb Raimunda Muntané Vallès. Van tenir dos fills, Joaquim i Teresa Espluga Muntané.
Cal Pepo
Cal Pepo
No ho sabem del cert, potser que el Pepo sigui Josep Borràs Franquet, (1845 – 1899), fill de Josep Borràs Martí i de Teresa Franquet Borràs, i que es va casar amb Rosalia Barceló Borràs.
El Josep pertany a la nissaga de Cal Morat, els seus germans són: Baptista, Joaquim i Rosa. Baptista, l’hereu, és l’avi de Dolors, Baptista i Teresa Borràs Castellnou.
A l’arcada de l’entrada de la casa es veuen encara les inicials J. B. F, 1883.
Cal Cisco sabater
Cal Cisco sabater
Francesc Rojals Samarra, (1880 – 1956), sabater, fill de Josep Rojals Pellisé i de Josepa Samarra Toset, els dos de Tivissa. Es va casar amb Teresa Perpiñà Espluga, filla de Cal Patrís, la seva filla Rosa Rojals Perpiñà es va casar amb Miquel Barceló Barceló de Cal Pandardo.
Cal Juanito Casat
Cal Juanito Casat
Aquest era Joan Pellejà Benages, (1883 - 1963), fill de Josep Pellejà Barceló i de Maria Rosa Benages Pujades. Es va casar amb Teresa Piqué Castellví, filla de Cal Manel. Van deixar dos fills, Ezequiel i Rosa Pellejà Benages. La Rosa es va casar amb Jaume Bartolomé Vallès, de Cal Rebanyo.
Tenien la botiga, anomenada també Cal Casat, al carrer Major, 31.
Cal Cap de pedaços
Cal Cap de pedaços
Així anomenaven a Josep Giné Marco, (1865 – 1939), fill de Joan Giné Rebull i de Mariana Marco Castelló. Es va casar amb Maria Teresa Giné Barceló, de Cal Fernandet, van deixar tres filles, Francesca, Teresa i Dolors.
Teresa Giné Giné es va casar amb Amadeu Rull Rius, de Cal Botella.
Dolors Giné i Giné es va casar amb Pere Marco Font, fill de Cal Jusepó, al carrer de Ricard Piqué, 11. Per això a aquesta casa també se la coneix com a Cal Jusepó.
El Josep Giné portava al cap una mocador apedaçat, amb quatre nusos.
Cal Bep
(Sense Nom 041)
Ca l'Escaletes
Ca l'Escaletes
Pere Sabaté Franquet, (1825 – 1891), fill de Josep i de Joaquima. Es va casar amb Cinta Giné Sangenís. Van deixar quatre fills: Joaquima, que es va casar amb Baltasar Folch Perpiñà, de Cal serro; Maria, que es va casar amb Pere Perpiñà Folch, de Cal Dominguet; Maria Cinta, que es va casar amb Valentí Folch Gavaldà; i Josep Sabaté Giné, que es va casar amb Isabel Ginesta Giné
El Josep Sabaté i l’Isabel Ginesta van deixar tres fills: Josep, casat amb Rosa Borràs Ossó; Joaquim, ferrer, casat amb Enriqueta Cugat Juncosa; i Pere Sabaté Ginesta, que es va casar amb Àngela Pellejà Benages.
Cal Bruno
Cal Bruno
Bru Perpiñà Mas, (1957 – 1887), fill de Joan Baptista Perpiñà Giné i de Teresa Mas Sabaté. Es va casar amb Maria Juncosa Perpiñà, van tenir tres filles, Teresa, Francesca i Maria Perpiñà Juncosa.
La casa també era coneguda com a Cal Bruno Batistet.
Cal Sicart
Cal Sicart
Bonaventura Sicart (1867 – 1937), fill de pare desconegut i de Maria Sicart Peirí. Es va casar amb Maria Trech Sabaté. Van tenir, almenys, set fills: Severí, Jacint, Jaume, Àngel, Maria, Josep Maria i Montserrat. Severí Sicart Trech es va casar amb Victòria Mateu Barceló, filla de Cal Badaplats, i Jaume Sicart Trech que es va casar amb Eduarda Ginesta Piqué.
Montserrat Sicart Trech, es va casar Joan Barceló Batiste, fill de Ca l’Ascó. Les germanes del Joan són la Dolors, casada amb Miquel Piqué Martí, conegut per Pisquet, i l’Assumpció, casada amb Joan Piqué Ginesta.
Aquesta casa, amb l’arribada del gendre, també se l’anomenava Cal Joan de l’Ascó.
Cal Leon (2)
Cal Leon (2)
Aquesta casa era de Cal Leon, i en ella es van posar a viure la Joaquima Espluga Barceló i l’Agustí Rion Piqué quan es van casar. Aquí va nàixer el Quimet Rion Espluga, però hi van viure poc temps ja que la Joaquima va morir uns anys després.
(Sense Nom 042)
(Sense Nom 042)
En aquest pati que havia estat de Cal Morat, l’any 1963, Josep Ferré Quintana, de Capçanes, va traslladar el taller de fusteria que tenia abans al carrer de Ricard Piqué, 19. Es va casar amb Rosario Muñoz Porcel.
Cal Morat
Cal Morat
Modest Borràs Cabré, (1878 – 1953), fill de Baptista Borràs Franquet i de Dolors Cabré Escoda, d’ El Molar. Es va casar amb Mercè Castellnou Pena, de la Serra d’ Almos, van tenir tres fills: Dolors, que es va casar amb Josep Magrané Nolla, de Reus; Joan Baptista i Teresa Borràs Castellnou, solters.
Cal Favot
(Sense Nom 043)
Cal Manyús
Cal Manyús
Francesc Nolla Perpiñà, (1859 – 1929), fill de Joan Nolla Pedrol i de Marta Perpiñà Giné. Es va casar amb Rosa Sangenís Cervera i van tenir quatre fills, dos van morir infants, i els altres dos són la Joana i el Josep Maria.
Josep Maria Nolla Sangenís es va casar amb Raimunda Espluga Barceló, de Ca la Polònia, i van deixar dues filles: Rosa i Teresa.
Joana Nolla Sangenís es va casar amb Lluís Barceló Samarra, de Colldejou, i van deixar tres filles: Lluïsa, que es va casar amb Estanislau Martí Ramon, de Barcelona; i Rosa i Maria Barceló Nolla, solteres.
Xalet
Xalet
En aquest edifici, que va comprar el Sindicat Vinícola l’any 1919, Pelegrí Riera Monté va instal•lar una fàbrica per a fer sabó, amb el nom de Cheap Soap.
Cal Xanana
Ca la Casillaria
Cal Carro de vino
(Sense Nom 044)
Cal Joanet del Pollo
Cal Rajoler
Cal Rajoler
Josep Marco Pellejà, (1878 – 1967), fill de Josep Marco Sangenís i de Paula Pellejà Trech. Es va casar amb Consol Folch Giné. La seva filla és Maria Marco Folch, que es va casar amb Enric Amorós Pellejà, fuster, de Cal Moixoni.
Cal Fidel Sancho
Cal Fidel Sancho
Fidel Sancho Sabaté, (1885 – 1956), de La Torre de Fontaubella, fill de Joan i de Maria. Es va casar amb Dolors Ciurana Aragonès, i van deixar un fill, Josep Sancho Ciurana.
Un germà del Fidel és Joan Sancho Sabaté, casat amb Àngela Rofes Sancho, també de La Torre de Fontaubella, no van deixar fills. Un germà de la Dolors és Segimon Ciurana Aragonès, que es va casar amb Helena Piqué Franquet.
Cal Pinyorri
Cal Pinyorri
Salvador Barceló Marco, (1863 - 1956), fill de Salvador Barceló Cunillera i de Rosalia Marco Sabaté. Es va casar amb Teresa Nolla Giné, van tenir cinc fills. La filla petita és Gumersinda Barceló Nolla, casada amb Agustí Rion Piqué.
(Sense Nom 045)
Cal Xollat
Cal Xollat
Baptista Barceló Borràs, (1878 – 1956), fill de Francesc Barceló Giné i de Maria Borràs Benages. Es va casar amb Rosa Giné Barceló. Un dels fills és Josep Barceló Giné es va casar amb Teresa Turú Piqué.
(Sense Nom 046)
Cal Benigno
Cal Benigno
Benigne Piqué Martí, (1890 - 1965), fill de Ramon Piqué Pedrol i de Cinta Martí Guiu. Es va casar amb Carme Piqué Piqué, van tenir dos fills, Ramon, i Carme Piqué Piqué, casada amb Josep Maria Fuguet Pedrol.
Cal Recader
Cal Recader
Francesc Sancho Pellejà, (1890 - ?), ‘recader’, fill de Jaume Sancho Escoda, de la Torre de Fontaubella, i de Joana Pellejà Giné. Es va casar amb Maria Robledo Grassí, de Solignac, França. El seu fill és Josep Maria Sancho Robledo que es va casar amb Joana Barceló Soler, de Badalona.
(Sense Nom 047)
Ca la Marina taller
Ca la Marina taller
Marina Escoda Salsench, (1875 - 1960), filla de Francesc Escoda Rofes i Carme Salsench Rofes, tots dos de Colldejou. Es va casar amb Josep Borràs Cabré, fill de Cal Morat, el seu fill és Francesc Borràs Escoda.
Tot i que Cala Marina és al carrer de Dalt, 56, aquesta casa del carrer Major hi havia la seva botiga, era carnissera, talladora de carn, tallera, d'aquí ve el nom.
Per a diferenciar-la de l’altra Marina Escoda, l’anomenaven Marina de Dalt.
Cal Penjadet
Cal Penjadet
Gabriel Piqué Giné, (1850 – 1892), fill de Bonaventura Piqué Borràs i de Magdalena Giné Piqué. Es va casar amb Marina Escoda Margalef, van tenir un fill: Joan Piqué Escoda. El Joan es va casar primer amb Rosa Folch Gavaldà, filla de Cal Patagònio, i van tenir una filla, Engràcia Piqué Folch. I en segons noces es va casar amb Júlia Marco Font, de Cal Cap de Pedaços, i van tenir una filla, Teresa Piqué Marco, que es va casar amb Josep Maria Giné Perpiñà d’ El Masroig.
Ca la Rosa guapa
Cal Bernat
Cal Bernat
Bernat Piqué Barceló, (1858 - 1929), fill de Joan i de Josepa. Es va casar amb Magdalena Artal Mata. La seva filla Josepa Piqué Artal es va casar amb Joaquim Castelló Ginesta. Van tenir dues filles, Maria, casada amb Ricard Pellejà Pujades, i Elisa Castelló Piqué, soltera
Cal Llauner
Cal Llauner
Carles Creixenti Llaberia, (1864 – 1900), de Móra d’Ebre, fill d’Antoni i Teresa, llauner d’ofici, es va casar amb Soledat Barceló Barceló i van tenir dos fills, Carles i Teresa. Carles Creixenti Barceló es va casar amb Teresa Barceló Ginesta, llevadora, i van tenir un fill, Carles Creixenti Barceló.
Més tard van viure a la casa del carrer de Dalt, 40, que també es va dir Cal Creixenti, o Ca la Llevadora.
Ca la Jacinta
Ca la Jacinta
Maria Jacinta Grau Benedicto, de Mirambel, filla de Miguel Grau Segura, de Morella i de Josefa Benedicto Palos, de Mirambel. Es va casar amb Josep Barceló Ginesta i van tenir dos fills: Josep Maria i Maria Cinta.
Josep Barceló Ginesta tenia dos germans: Jaume, casat amb Cinta Folch Sabaté, de Cal Valentí, i Teresa, casada amb Carles Creixenti Barceló.
Cal Moixoni
Cal Moixoni
Jacint Amorós Ardèvol, (1862 – 1941), fuster, fill de Joan Amorós Baiges i de Francesca (o Antònia) Ardèvol, tots de Móra la Nova. Es va casar amb Antònia Pellejà Barceló. Van deixar dos fills, Rosa Amorós Pellejà, que es va casar amb Josep Gavaldà Giné, i la seva filla Andrea es va casar amb Robert Queixalós Fucho. I Enric Amorós Pellejà, que es va casar amb Maria Marco Folch.
Ca la Damiana
Ca la Damiana
Damiana Cunillera Gavaldà, (1839 – 1924), filla de Josep i Francesca. Es va casar amb Jaume Marco Sangenís. Van deixar tres fills, Ramona Marco Cunillera, que es va casar amb Miquel Pellejà Piqué, paleta, conegut com Barrusta, no van tenir fills. Mercè Marco Cunillera, que es va casar amb Francesc Vallès Coll, de Capçanes. I el fill, Jaume Marco Cunillera, que es va casar amb Carme Escrivà Pujol, de Portbou, i van tenir dos fills, Jaume Marco Escrivà, que es va casar amb Rosario Andreu Rico, de Barcelona, i Marcel Marco Escrivà que va morir en la guerra de 1936-1939.
Ca la Martina
Ca la Martina
Martina Martí Benet, (1885 - ?), filla de Josep Martí Barceló i d’ Emília Benet Nolla. Germanes de la Martina són: Encarnació, Ramona i Emília Martí Benet. La Ramona es va casar amb Pau Perpiñà Perpiñà, anomenat Crestó i fill de Cal Fenosa, i van tenir tres filles: Hortènsia, Lluïsa i Rosa Perpiñà Martí. L’ Emília es va casar amb Josep Maria Giné Font, de Cal Moreu, i van deixar quatre fills: Maria, Emília, Xavier i Ramon Giné Martí.
En aquesta casa, cap a la dècada de 1940, la Martina va obrir una botiga de queviures anomenada Botiga Nova.
Cal Joanet sabater
Cal Joanet sabater
Joan Riba Ferré, (1866 – 1953), de Pratdip, sabater, fill de Josep i de Beneta. Es va casar amb Paula Cugat Gavaldà, filla i germana de ferrers, no van tenir fills.
Al Joan se’l coneixia també com Titanya.
Cal Tomás ferrer
Cal Tomás ferrer
Tomàs Cugat Gavaldà, (1876 - ?), ferrer, fill de Joan Cugat Barceló i de Beneta Gavaldà Piqué. Es va casar amb Maria Dolors Mañé Barceló, van tenir dos fills, Joan Cugat Mañé, casat amb Joaquima Folch Sabaté, i Fermí Cugat Mañé, casat amb Teresa Clavé Baig.
Cal Pujades
Cal Pujades
Pere Pujades Piqué, (1851 – 1918), fill de Pere Pujades i de Felipa Piqué Nogué. Es va casar en primeres noces amb Rosa Sangenís Pujades, van deixar dos fills, Ramon i Rosa, aquesta es va casar amb Felip Pellejà Ferré, de Cal Felipet. I en segones noces es va casar amb Teresa Ferrater Font, de Reus, i van tenir un fill, Pere Pujades Ferrater. Aquest es va casar amb Dolors Castellnou Marquès, de Capçanes.
Cal Patagònio
Cal Patagònio
Josep Folch Gavaldà, (1852 - 1939), fill de Josep Folch Benaiges i de Maria Rosa Gavaldà Solé. Es va casar amb Rosa Sangenís Mañé. Van tenir dues filles, Rosa, que es va casar amb Joan Piqué Escoda, de Cal Penjadet, i van tenir dos fills: Engràcia i Pere Piqué Folch, aquest va morir infant. I l’altra filla és Engràcia Folch Sangenís, que es va casar amb Josep Vilanova. El Josep va començar el seu servei militar el 6 d’octubre de 1881. Va ser destinat al port de San Fernando, Cádiz, a la corbeta Africa. El 8 de març de 1882, des d’aquest port, i amb la mateixa corbeta Africa, va partir rumb a Montevideo, on van arribar el 28 de maig. Va acabar l’any de servei en aquest mateix vaixell. Va seguir allí fins el 20 de juliol de 1883 que va embarcar al vapor Carrio Viñuela, i al dia següent va sortir del port de Montevideo de retorn a la península, arribant a la badia de Cádiz el primer d’agost. Després de passar una quarantena al vaixell, va desembarcar el dia 31 d’agost. El quinze d’octubre de 1883 va passar a la reserva activa. [Extracte de la documentació original facilitada per Marina Escoda Sabaté]
(Sense Nom 048)
Cal Colitxo
Cal Colitxo
Joan Ginesta Giné, (1878 – 1964), fill de Jaume Ginesta Barceló i de Teresa Giné Giné. Es va casar amb Rosa Borràs Barceló, van deixar dos fills, Ismael Ginesta Borràs, que es va casar amb Josepa Pellisé Sangenís, i Amàlia Ginesta Borràs.
Cal Marcelino Trifon
Cal Marcelino Trifon
Benet Marcel·lí Folch Piqué, (1875 - 1824), fill de Trifó Folch Pallisó i de Dorotea Piqué Gudí. Es va casar amb Ramona Gurrera Saludes, de Falset, van tenir dos fills, Miquel Folch Gurrera que es va casar amb Rosario Riera Suñé, i Jaume Folch Gurrera.
Cal Betthoven
(Sense Nom 049)
Cal Peret ferrer
Cal Peret ferrer
Baptista Muntané Cots, (1844 - 1928), fill de Pere Muntané Mestre i de Gertrudis Cots Domènech, tots tres de Falset. Es va casar amb Raimunda Vallès Ginesta, filla de Cal Ginesta. Van deixar cinc fills. Teresa, Antoni, Josep, Raimunda i Enriqueta Muntané Vallès.
Antoni Muntané Vallès es va casar amb Amàlia Piqué Sangenís. Van deixar dues filles, Pilar, que es va casar amb Josep Maria Solé Jepte, mestre. I Mundeta, que es va casar amb Joan Baptista Perpiñà Borràs, fill de Cal Mas Gran, i van tenir dues filles: Reis, casada amb Joan Colom Barceló i Teresa, casada amb Francesc Noguera, de Palma de Mallorca.
Aquesta casa fou coneguda com Ca l’ Avall.
Cal Colom
Cal Colom
A mitjans del segle XIX, Joan Colom Ferré, (1818 – 1883), mosso d’esquadra, fill de Joan i de Maria, de Rupit, es va establir a Marçà. Es va casar amb Teresa Barceló Piqué i van tenir tres fills: Enric, Josep, que morí jove, i Joan.
Enric Colom Barceló es va casar amb Joaquima Cugat Piqué i no van deixar fills.
Joan Colom Barceló, (1866 – 1931), es va casar amb Rosa Castellví Nolla, filla del Fuster de la Bassa, i van tenir tres fills: Joan, que va morir infant, Enriqueta, soltera, i Josep.
Josep Colom Castellví es va casar amb Carme Barceló Escoda, filla d’Antoni Barceló Sabaté, fuster ebenista, i de Carme Escoda Salsench. Van tenir un fill, Joan Colom Barceló, casat amb Reis Perpiñà Muntané.
A principis del segle XX, el matrimoni Anton Barceló i Carme Escoda, fills de Marçà, que residien a Tàrrega, van venir a viure novament al poble, ell tenia l’ofici d’ebenista i es posà a treballar al taller de Joan Colom, que es convertí en un taller de mobles. Per això a aquesta casa també se la coneix com a Cal Targa.
La Benèfica
La Benèfica
Seu de la Societat Cercle Benèfic, creada el 1918, i que va fer construir el Sindicat de Dalt.
Ca la Felipa
Cal Vallesa
Cal Vallesa
Josep Pellejà Barceló, (1858 – 1930), fill de Josep Pellejà Piqué i de Dolors Barceló Marco. Es va casar amb Maria Rosa Benages Pujades, van deixar cinc fills:
El gran, Josep, es va casar amb Maria Perpiñà Mas. Van tenir dos fills, Josep Maria Pellejà Perpiñà, casat amb Maria Sancho Bargalló, i Teresa Pellejà Perpiñà, casada amb Ramon Castellnou Borràs.
Els altres germans són: Joan, que es va casar amb Teresa Piqué Castellví i van tenir una filla, Rosa Pellejà Piqué, casada amb Jaume Bartolomé Vallès. Pere, solter. Eduard, que es va casar amb Antònia Oliveras Boté i van tenir un fill, Eduard Pellejà Oliveras casat amb Amada Pedrol Barceló. I Angeleta que es va casar amb Pere Sabaté Ginesta i van tenir dos fills, Isabel i Delfí Sabaté Pellejà.
Amb el projecte del ferrocarril ja aprovat i preveient les expectatives econòmiques que s’obrien al poble, el matrimoni format per Dolors Benages Pujades i Joan Gavaldà Piqué, van fer construir, el 1886, segons consta a sobre de la porta d’entrada, l’edifici del carrer Major, 24, amb habitatges per a ells i pisos per llogar, com també una gran sala per a cel•lebració de festes, i al pla del carrer una espaiosa sala destinada a cafè amb taules de joc. El local es deia Cafè “El Jardin”.
El matrimoni no va tenir fills i l’edifici va passar a mans del nebot, Josep Pellejà Benages, que, a partir de 1929 li canviar el nom per Cafè Vallesa.
Cine Vallesa
Cine Vallesa
El fill de Cal Vallesa, Josep Maria Pellejà Perpiñà, (1906 – 1974), va fer construir el local del cinema, comprant primer la parcel·la a Cal Benet, terreny adjacent al de la seva propietat al carrer Major, per així ajuntar les els dos negocis: bar i cine. L’edifici fou construït pels paletes Josep Maria Barceló Sabaté, anomenat el Vell paleta i Andreu Ginesta Martí, fill del Ramon del Mellos. El local estava preparat per a projeccions de cinema, teatre i sala de festes amb una cabuda d’unes quatre-centes persones. El local es va inaugurar el 23 de juny de 1929, revetlla de Sant Joan, amb ball i un castell de focs d’artifici. L’endemà, es va fer una projecció de cinema amb la pel•lícula ‘El caballero del amor’, pel·lícula muda del director King Vidor. Els preus de l’entrada eren de 35 cèntims de pesseta els grans i 25 els menors.
L’any 1932 va arribar el cinema sonor. La primera pel·lícula que s’hi va projectar va ser ‘El precio de un beso’, una comèdia musical americana.
Cal Pelat
Cal Pelat
Salvador Sabaté Espluga, (1861 – 1932), fill de Salvador Sabaté Franquet i de Francesca Espluga Giné. Es va casar amb Antònia Piqué Sangenís i van tenir tres filles: Antònia, Amàlia i Teresa. L’Antònia Sabaté Piqué es va casar amb Anicet Villar Villar, mestre, de Cercs. Van tenir un fill, Ramon Villar Sabaté, que es va casar amb Mercè Perpiñà Borja.
L'any 1918 el Cercle Benèfic va sol·licitar un mestre d’escola pels fills dels seus socis, i el Col•legi de Mestres envià el jove Anicet Villar i Villar, fill de Cercs, que va fer escola en una sala de Ca l’Ascó, i estava a dispesa a la casa de Salvador Sabaté.
Cal Xacó
Cal Xacó
Just Piqué Sangenís, (1861 – 1933), forner, fill de Josep Piqué Font i d’ Antònia Sangenís Piqué. Es va casar amb Trini Sancho Vallès. Van tenir tres fills: Enric, que va morir infant; Josep, que va morir en un accident amb el tren; Salvador, que es va casar amb Assumpció Cebrian Badia; i Antoni, que es va casar amb Joaquima Cullell Albert.
Ca la Xollada
Ca la Xollada
Rosa Sabaté Borràs, (1908 – 1989), filla de Joaquim Sabaté Espluga i de Rosa Borràs Giné. Es va casar amb Celestí Carreté Sangenís. La Rosa Borràs Giné, en primeres noces es va casar amb Francesc Marco Pedrol, i van tenir dos fills: Facundo i Alberta Marco Borràs.
Celestí Carreté Sangenís es fill de Pau Carreté Vernet de Llaberia i de Maria Sangenís Barceló
(Sense Nom 050)
Ca l' Enxarrancat
Ca l' Enxarrancat
Així anomenaven a Celestí Pedrol Barceló, (1874 - ?), solter, fill de Pere Pedrol Vidal i de Magdalena Barceló Espluga. La seva germana és Concepció Pedrol Barceló, que es va casar amb Joan Fuguet Busom, de Riba-roja, i van tenir tres fills: Pere, Josep Maria i Teresa Fuguet Pedrol.
Cal Coa
Cal Coa
Domènec Anguera Torné, (1860 – 1927), de Darmós, fill de Josep i d’Úrsula. Es va casar amb Teresa Giné Castelló. Van deixar tenir tres fills: Manuel, Serafí i Carles Anguera Giné. El Manuel es va casar amb Mercè Torné Pellejà, de Bellmunt. Van tenir cinc fills: Teresa, Lurdes, Carles, Serafí i Olga.
[Joan Carles Anguera Pellejà, el seu besnét, ens ha dit que al ‘Domingo’ li agradava molt menjar cues de bacallà, i d’aquí ve el nom de la casa].
Cal Casat
Cal Casat
Joan Pellejà Benages, (1883 - 1963), fill de Josep Pellejà Barceló i de Maria Rosa Benages Pujades. Es va casar amb Teresa Piqué Castellví, filla de Cal Manel. Van deixar dos fills, Ezequiel i Rosa Pellejà Benages. La Rosa es va casar amb Jaume Bartolomé Vallès, de Cal Rebanyo.
En quedar el poble sense estanc, Joan Pellejà i Teresa Piqué, mitjançant la influència de Federico de la Fuente Herrera, catedràtic, propietari del Mas d’ En Figueres, van aconseguir el permís per a poder obrir l’estanc, i el van muntar a la casa del carrer Major, 31, on, des dels primers anys de la dècada de 1910, tenien oberta una botiga on venien al detall: oli, vinagre, llegums, etc.
El Casino
Cal Pau de la Munda
Cal Pau de la Munda
Pau Carreté Vernet, (1876 - 1953), fill de Francesc i de Rosa, els tres de Llaberia. Es va casar amb Maria Sangenís Barceló i van deixar un fill: Celestí Carreté Sangenís, que es va casar amb Rosa Sabaté Borràs, de Ca la Xollada.
Raimunda Barceló Sancho, filla de Victorí Barceló Vidiella i de Maria Sancho Prous. Es va casar amb Pere Sangenís Piqué i són els pares de la Maria Sangenís Barceló.
La Munda, doncs, és la sogra del Pau.
Ca la Pelejana
Ca la Pelejana
Joan Piqué Rofes, (1861 - 1932), fill de Gabriel Piqué Marco i de Maria Rofes Sancho, de La Torre de Fontaubella. Es va casar amb Teresa Marco Barceló. Van deixar dos fills, Josep, solter, i Joaquim Piqué Marco. El Joaquim es va casar amb Maria Llaberia Rofes, de La Torre de Fontaubella, van tenir un fill, Joan Piqué Llaberia, que es va casar amb Carme Cugat Juncosa.
El sobrenom de Pelejana és deu a una dona que era descendent del Mas del Pelejà, a Bellmunt del Priorat.
[Josep Maria Piqué Cugat, besnét, ens ha ampliat la informació]
Ca la Rosa del Damià
Ca la Polònia (1)
Ca la Polònia (1)
Teresa Barceló Boix, (1873 – 1954), filla de Tomàs Barceló Jardí i d’Apolònia Boix Benaiges, es va casar amb Mateu Espluga Sangenís. Van tenir tres fills: Tomasa, que es va casar amb Manuel de Oliveira, portuguès; Raimunda, que es va casar amb Josep Maria Nolla Sangenís; i Joan Espluga Barceló, que es va casar amb Carme Marquès Arbós,de Falset.
La Teresa va donar nom a la casa. Amb els anys, també es coneix com a Cal Raül.
[Raül Espluga Marquès, nét de la Teresa, ens ha ampliat la informació]
Cal Cunillera
Cal Cunillera
Marcel·lí Cunillera Gavaldà, (1875 - 1964), fill Antoni Cunillera Peirí i de Rosa Gavaldà Piqué. Es va casar amb Maria Perpiñà Sancho. Van deixar quatre fills, Maria, soltera; Àngel; Paquita, casada amb Rafel Quintana Barceló; i Joan, casat amb Rosalia Barceló Perpiñà, de Capçanes.
Cal Rafel del Marc
Cal Rafel del Marc
Rafael Pena Giné, (1886 – 1967), de Capçanes, fill de Francesc Pena Vernet, de Capçanes i de Maria Giné Ginés, de Marçà. Es va casar amb Encarnació Perpiñà Perpiñà, filla de Cal Fenosa. Van deixar dos fills, Rafel i Palmira Pena Perpiñà, casada amb Pere Sirach Fortunado, de Torre de Compte.
(Sense Nom 051)
(Sense Nom 051)
En aquesta casa Agustí Rion Ras tenia oberta una barberia a finals dels segle XIX i principis del segle XX.
Cal Pepet de la Malena
Cal Pepet de la Malena
Josep Sancho Borràs, (1905 - ? ), fill de Julià Sancho Piqué, forner, que en primeres noces s’havia casat amb Emília Borràs, i de Magdalena Borràs Bru. Una germana del Josep és la Joaquima Sancho Borràs, que es va casar amb Enric Nolla Perpiñà.
Cal Juanon
Cal Juanon
Joan Perpiñà Giné, (1848 – 1914), forner, fill de Lluís Perpiñà Borràs i de Francesca Giné Piqué. Es va casar Teresa Sancho Benet. Van deixar tres fills, Joan, Maria i Antoni Perpiñà Sancho. Joan Perpiñà Sancho es va casar amb Agustina Sancho Barceló. Van deixar cinc fills, Joan, Francesc, Joaquim, Antoni i Teresa. La seva filla Teresa Perpiñà Sancho es va casar, en segones noces, amb Josep Maria Pellejà Perpiñà, de Cala Vallesa.
Cal Fenosa
Cal Fenosa
Ramon Perpiñà Piqué, (1834 – 1910), fill de Lluís Perpiñà Borràs i de Francesca Giné Piqué. Es va casar amb Rosa Perpiñà Ginesta. Van deixar quatre fills, Joan, Encarnació, Rossend i Pau. Rossend Perpiñà Perpiñà es va casar amb Consol Vidiella Piqué, filla de Cal Jeroni, van tenir quatre fills, Joan, Ramon, Eduard i Emili Perpiñà Vidiella.
Cal Iaio
Cal Iaio
Així anomenaven a Josep Borràs Bru, (1876 - ), fill de Josep Borràs Barceló i de Filomena Bru Barceló. Es va casar amb Josefa Sorroca Fauré, d’Alcanyís. No van deixar fills. La casa la van heretar Vicente Asensio Asensio i Miguela Sanz Vallespin, de Chiprana, Zaragoza.
Aquesta casa tenia dos pisos, els propietaris, el Josep i la Josefa, vivien al segon, i el primer el llogaven. Més tard, l’any 1956, la central telefònica instal•lada a la casa de la vila , fou traslladada a aquest pis i la Pepita Benaiges Romeu va ser l’encarregada d’atendre la centraleta, fins l’any 1960, que la va rellevar Aurora Aceñón Valbuena. L’any 1965 els telèfons ja es van instal•lar als domicilis.
Abans aquesta casa era Cal Basquetes. El capità carlí Josep Bru Solé, que també era conegut per Basquetes, natural de Tivissa, es va casar amb Magdalena Barceló Vidiella, filla d’aquesta casa. La Filomena Bru Barceló és la seva filla.
(Sense Nom 052)
Cal Roig
Cal Roig
Bonaventura Roig Queralt, (1849 – 1933), enginyer, d’Anglesola, fill de Magí Roig Solé i de Rosa Queralt Roda. Es va casar amb Maria Solé Barceló, van tenir tres filles, Raimunda, Rosa, mestra, i Raquel. Raimunda Roig Solé es va casar amb Eduard Gavaldà Borràs, van tenir dos fills: Marcel·lí i Eduard Gavaldà Roig.
Aquesta casa es coneixia també com a Cala Munda. La mare de la Maria Solé Barceló es deia Raimunda Barceló Giné, i el pare Antoni Solé Piqué, fuster de professió.
Cal Panxeta
Cal Panxeta
Així anomenaven a Joan Barceló Compte, (1888 – 1938), fill de Pelegrí Barceló Barceló i de Josepa Compte Bieto. Es va casar amb Isabel Pena Giné, de Capçanes, i van tenir dues filles: Serafina i Joaquima. La Joaquima Barceló Pena es va casar amb Josep Barberà Domingo d’ El Morell.
Cal Cosme
Cal Cosme
Cosme Giné Barceló, (1843 – 1928), fill de Francesc Giné Margalef i de Rufina Barceló Sabaté. Es va casar amb Maria Pena Marco, de Capçanes. Van deixar sis fills, Maria Rufina, Cosme, Pere, Josep, Joan i Joaquim. Cosme Giné Pena es va casar amb Teresa Piqué Espluga. Dos dels seus fills són Josep Maria Giné Piqué casat amb Magda Pardo Escuder. I Lluïsa Giné Piqué, casada amb Càndid Folch Barceló.
Cal Rion
Cal Rion
Josep Rion Serres, (1875 – ? ), de La Canonja, fill d’Agustí Rion Ras, de La Canonja i de Rosa Serres Juncosa, de Falset. Es va casar amb Raimunda Piqué Pedrol. Van tenir deu fills, dos van morir infants, els altres vuit són: Agustí, Teresa, Francesc, Lluïsa, Joaquim, Rafaela, Pilar i Miquel. Agustí Rion Piqué es va casar primer amb Joaquima Espluga Barceló, de Cal Leon, i després amb Gumersinda Barceló Nolla, de Cal Pinyorri. Lluïsa Rion Piqué es va casar amb Enric Vallès Perpiñà. L’Enric va morir durant la guerra de 1936-1939.
Cal Maritzo
Cal Maritzo
Aquesta casa la van comprar els de Cal Giné a una família d’ Els Guiamets que els deien a Cal Maritzo. Aquesta família tenia terres a la vora del Mas d’En Fang, al terme d’ Els Guiamets, que era propietat dels de Cal Giné. Miquel Piqué Vall, (1846 – 1905 ), casat amb l’hereva de Cal Giné, Francesca Giné Castelló, deixaven que en aquesta casa hi visquessin els seus treballadors o masovers. El seu fill, Alfred Piqué Giné, casat amb Maria Borràs Ginesta, de Cal Molineret, va heretar la casa i amb el temps la van donar a la seva filla, Joana Piqué Borràs, casada amb Àngel Borràs Portal, que la van reformar i la utilitzaren com a habitatge habitual. Aquesta casa és coneguda també com a Ca l’Àngel. [Aquesta informació ha estat ampliada per Marina Borràs i Antoni Flores].
Cal Mosques
Cal Mosques
Francisca Sangenís Folch, (1868 - ?), filla de Tomàs Sangenís Gavaldà i de Teresa Folch Giné. Es va casar amb Miquel Marco Pedrol, i van deixar un fill: Baptista Marco Sangenís.
La casa era també anomenada Ca la Cisca Mosques.
Cal Camperol
Cal Camperol
Joaquim Pellejà Giné, (1861 – 1933), fill de Joan i de Maria. Es va casar amb Teresa Barceló Espluga. Ven tenir dos fills, Maria i Joan. Joan Pellejà Barceló es va casar amb Joaquima Giné Font, filla de Cal Moreu, i van tenir dos fills, Joaquim i Maria Teresa Pellejà Giné.
[Joan Carles Anguera Pellejà, besnét, ens ha dit que la família del Joaquim procedeix del Camp, el que podríem anomenar ara Baix Camp, i d’aquí ve el nom de Camperol].
Ca les Àguedes
Ca les Àguedes
Àgueda Solé Pellejà, (1872 – 1946), Filomena Solé Pellejà, (1888 - 1935), Maria Solé Pellejà, (1890 – 1918), filles de Josep Solé Barceló i de Filomena Pellejà Solé. Solteres les tres.
Ca la Rosquilla
Ca la Rosquilla
Així anomenaven a Dolors Rufí Guiu, (1855 – 1934), filla de Salvador Rufí Marco i de Teresa Guiu Roda. Es va casar amb Calixt Pedrol Vidal i van deixar tres fills: Dolors, casada amb Miquel Garcia Arbolí, de Riba-roja, no van tenir fills; Calixt, Aleix i Estanislada Pedrol Rufí.
La Dolors en aquesta casa hi regentava una taverna. Conten que tenia per mesura una espècie de got semblant a un embut. L’omplies de vi tapant el forat i després el destapaves, per beure’l al galet.
Cal Mosso
Cal Mosso
Miquel Martí Barceló, (1862 – 1946), fill de Josep Martí Sabaté i de Teresa Barceló Pellejà. Es va casar amb Rosa Sangenís Vergés. Van deixar una filla: Rosa Martí Sangenís, soltera.
Cal Perico el creus
Cal Perico el creus
Pere Vall Marco, (1883 – 1951), fill de Pere Vall Martí de Capçanes i de Maria Marco Pedrol. Es va casar primer amb Serafina Sangenís Barceló, filla de Cal Cándido, i en segones noces amb Trinitat Espasa Martí.
Cal Xuví
Cal Xuví
Jaume Tost Gavaldà (1863 – 1936), fill de Joan Tost Benito, de Cornudella, i de Magdalena Gavaldà Sangenís. Es va casar amb Lluïsa Piqué Pedrol i van deixar sis fills: Genoveva, Miquel, Providència, Pere, Ciprià i Maria Tost Piqué.
Miquel Tost Piqué es va casar amb Maria Romeu March, de Tarragona. Jaume Tost Romeu és fill seu.
Maria Tost Piqué es va casar amb Joan Sangenís Folch. Són filles seves Lluïsa i Teresa Sangenís Tost.
(Sense Nom 053)
Ca l'Angeleta
Ca l'Angeleta
Àngela Pellejà Benages, (1897 – 1991), filla de Josep Pellejà Barceló i de Maria Rosa Benages Pujades. Es va casar amb Pere Sabaté Ginesta, van tenir dos fills, Isabel Sabaté Pellejà, que es va casar amb Josep Escoda Escoda, i Delfí Sabaté Pellejà, que es va casar amb Maria Amorós Camps, de Falset.
(Sense Nom 054)
Cal Peterri
Cal Peterri
Alexandre Barceló Gudí, (1874 - 1935), fill de Joan Barceló Marco i de Teresa Gudí Pellejà. Es va casar amb Marina Ossó Ginesta. Una filla seva és Federica Barceló Ossó, que es va casar amb Joaquim Pellejà Sangenís.
Aquesta casa també era anomenada Cal Llisquent.
(Sense Nom 055)
Cal Pisquet
Cal Pisquet
Miquel Piqué Martí, (1900 - 1966), fill de Josep Piqué Barceló i de Teresa Martí Castellví. Es va casar amb Dolors Barceló Batiste. Van tenir dos fills: Teresa Piqué Barceló, que es va casar amb Joan Nolla Quintana, de Cal Manresa; i Joan Piqué Barceló, casat amb Montserrat Alfaro Pucheu, de Falset.
Cal Fetgina
Cal Fetgina
Així anomenaven a Miquel Susà Folch, (1887- 1967), pastor d’ofici, fill de Gabriel Susà Vellet i de Maria Folch Gavaldà. Es va casar amb Rosa Escoda Boqué i no van deixar fills. Tancava el ramat al mateix carrer Roig,
Gabriel Susà Cornadó, avi del Miquel, pastor també, va venir d’El Masroig i es va establir a Marçà. Es va casar amb Maria Vellet Perpiñà. Un germà de la Maria és el Lluís Vellet Perpiñà, que casat amb la Josepa Barceló Barceló van tenir una filla, Maria Rosa Vellet Barceló, que es va casar amb Anton Bonet Prades, pastor també, d’Arnes, Cal Mussol, pares de Josep, Rosa i Elvira Bonet Vellet.
La Maria Folch Gavaldà es germana del Tomàs, casat amb Francesca Bieto Espluga, la llevadora de Ca la Sorda. També del Valentí, casat amb Cinta Sabaté Giné. I també del Josep i de la Prudenciana.
Cal Perdigana
Cal Perdigana
Josep Giné Barceló, (1902 - ?), fill de Francesc Giné Marco i de Rosa Barceló Costa. Es va casar amb Laura Folch Gavaldà. Van tenir un fill anomenat Josep Maria i dues filles: Maria Giné Folch, que es va casar amb Joan Micola Gil, de Tivissa, i Laura Giné Folch, que es va casar amb Juan Ramírez Liñan, d’Alcalà la Real, Jaen.
Una germana del Josep Giné Barceló és la Concepció que es va casar amb Vicent Vidal Muntané, pares de la Conxita Vidal Giné, casada amb Emili Perpiñà Vidiella, de Cal Fenosa.
La Laura Folch Gavaldà es filla de Joan Folch Piqué i de Maria Gavaldà Sangenís, i els seus germans són: Maria, la llevadora, Basilisa i Trini.
Conten que el Trini Folch Gavaldà treballava despatxant bitllets de tren a l’estació de Sants de Barcelona i quan algú demanava bitllet per Falset els deia que a Falset no hi havia estació, que el bitllet havia de ser per Marçà.
Cal Mussol
Cal Mussol
Anton Bonet Prades, (1851 – 1926), d’Arnes, pastor, fill de Josep i Josepa. Es va casar amb Maria Rosa Vellet Barceló. Van tenir tres filles: Àngela, Rosa i Elvira Bonet Vellet. La Rosa es va casar amb Blai Sangenís Llaveria, de Riudecanyes, i l’Elvira es va casar amb Adolf Pellejà Pedrol.
(Sense Nom 056)
(Sense Nom 056)
Abans de construir la casa actual era un tancat utilitzat com a corral. Hi tancava el ramat Miquel Susà Folch, pastor, i segurament també ja ho feia el seu avi Gabriel Susà Cornadó, pastor que va venir d’El Masroig i es va establir a Marçà.
Conten que el Miquel posava nom a totes les seves cabres. Més tard el solar va ser comprat per Francesc Escoda Sabaté, pastor també, casat amb Teresa Benaiges Farnós, els dos de Rasquera.
Cal Guet
Cal Guet
Josep Maria Mestre Folch, (1885 - 1970), fill de Ferran Mestre Sabaté i de Càndida Folch Pedrol. Es va casar amb Josepa Bonaventura Pujol, de Capçanes. Són els pares de Carme Mestre Bonaventura que es va casar amb Francesc Torres Bernuz.
Cal Sereno
Cal Sereno
Anton Piqué Marco, (1873 – 1954), sereno, fill de Salvador Piqué Espluga i Raimunda Marco Sangenís. Es va casar amb Assumpció Marco Pedrol. Van tenir quatre filles: Lluïsa, Antònia, Assumpció i Raimunda. Lluïsa Piqué Marco es va casar amb Ramon Pellejà Nomen, de Capçanes, i van tenir sis fills: Anton, Raimunda, Joan, Carme, Mario i Ramona Pellejà Piqué.
L’any 1929, després de 16 anys en activitat, Anton Piqué i Marco, deixà el càrrec de sereno. En aquell temps, els serenos no tenien subvenció del municipi i el seu sou era la recol•lecta que feien passant casa per casa els diumenges al matí; i el donatiu era voluntari. El dia de Nadal, en fer la recol•lecta donaven una targeta amb un bonic motiu nadalenc, com a felicitació, i el donatiu era més crescut.
Cal Llopis
Cal Llopis
Cosme Llopis Rabascall, (1897 – 1959), de Duesaigües, fill de Josep i Josepa. Es va casar amb Teresa Barceló Ossó. Una germana de la Teresa és la Federica, que es va casar amb Joaquim Pellejà Sangenís.
Ca les Julianes
Ca les Julianes
Juliana Sangenís Ossó, (1866 - ), filla de Joaquim Sangenís Pellejà i de Rosa Ossó Barceló. No en sabem res de la Juliana, la seva àvia materna també es deia Juliana. La Juliana tenia dues germanes, solteres, Federica i Rosa, i un germà, Joaquim Sangenís Ossó
(Sense Nom 057)
(Sense Nom 058)
(Sense Nom 059)
Cal Farinós
Cal Farinós
Pere Benaiges Pellejà, (1812 – 1901), es va casar amb Teresa Pellejà Sangenís. Van deixar cinc fills: Jaume, Rosa, Miquel, Bru i Teresa, la llevadora.
Jaume Benaiges Pellejà es va casar amb Maria Solé Barceló, la seva filla Teresa Benaiges Solé, es va casar amb Antoni Piqué Pedrol i són els pares de Teresa Piqué Benaiges.
Bru Benaiges Pellejà es va casar amb Maria Gavaldà Piqué, el seu fill Miquel Benaiges Gavaldà, es va casar amb Maria Ciurana Escoda i són els pares de Bru Benaiges Ciurana.
La Teresa Piqué Benaiges i el Bru Benaiges Ciurana, es van casar.
Mas d'En Figueres
Mas d'En Figueres
A principis del segle XX, la masia i els seus sis jornals de terra eren propietat de Jaume Figueres. Més tard el mas va ser comprat per Federico de la Fuente Herrera, de Madrid, catedràtic de l’ Institut de la Paloma, casat amb Petra Asin Maysonaba, de Zaragoza. No van tenir fills i el mas el va heretar el nebot, Anton Maria de la Fuente, militar amb graduació de tinent coronel. Amb el temps l’Anton Maria va ascendir a general i el 1962 va ser assassinat en un tren a Madrid, probablement les seves idees no encaixaven amb el règim. La vídua, Sergina Cid, en una breu visita que va fer el Rafel Queixalós a la masia, va dir-li que havia mort a causa de la seva bondat. El mas es va posar a la venda i el va comprar Àngel Pallarès, casat amb Teresa Rebull, d`El Molar, pel preu de 530.000 pessetes.
Aquest mas, des de la dècada de 1920 i fins passada la guerra, aproximadament, era conegut com Villa Josefa.
Ca la Sucina
Ca la Sucina
Ursucina Barceló Sancho, (1869 – 1922), filla de Victorià Barceló Vidiella i Maria Sancho Prous. Es va casar amb Miquel Turú Carreras, de Llinars del Vallès, ferroviari. Van tenir quatre fills, Maria, que es va casar amb Pere Torres Pedret, de Montbrió del Camp. Teresa, que es va casar amb Lluís Anguera, de Falset. Josep i Miquel Turú Barceló.
Miquel Turú Carreras era l’encarregat de subministrar aigua a la caldera de les màquines de vapor, i veient el moviment que hi havia per l’estació va muntar una fonda amb el nom de Casa Sucina. Josep Turú Barceló, el fill, va aprendre l’ofici de cuiner i va fundar, cap el 1927, la Fonda Turú de Móra d’Ebre. El Josep estava casat amb Emília Muntané Perpiñà, germana del Joan Baptista, conegut per Nenet, paleta d’ofici, que va treballar en la construcció de la fonda.
Anys després Calixt Pedrol Castelló, casat amb Serafina Carreté Vernet, van muntar una fonda i cafè i, en morir el Calixt l’any 1936, Enric Gavaldà Nolla, va comprar l’establiment i, junt amb la seva dona, Pilar Sánchez Ramon, de Aniñon, Zaragoza, van mantenir obert el cafè. Al cap d’uns anys la casa fou comprada per Andreu Andreu, de Barcelona.
Joan Turú Palau, d’ El Vendrell, era cosí del Miquel Turú Carreras. El Joan, baster d’ofici, es va casar amb Teresa Piqué Piqué, filla de Cal Noguera, i va muntar el seu comerç al carrer de Dalt, 8. Un dels seus fills, Josep Maria Turú Piqué, casat amb Serafina Rofes Escoda, de La Torre de Fontaubella, va continuar amb l’ofici.
Casa de la Vila
Cal Comparances
Cal Comparances
Luís Perpiñà Giné, (1843 – 1913), fill de Lluís i de Francesca. Es va casar primer amb Maria Giné Pellejà, d’ Els Guiamets, i en segones noces amb Lluïsa Orduña Cailà, de Reus. Del primer matrimoni van tenir un fill, Lluís, que morí jove, i una filla, Elionor Perpiñà Giné, que es va casar amb Josep Maria Vallès Franquet. I del segon matrimoni, un fill, Joan Perpiñà Orduña, que es va casar amb Teresa Muntané Olivé..
L’any 1886, Lluís Perpiñà, va construir una casa (avui plaça de les Arenes, 2, Cal Comparences) i als baixos va obrir una tenda de queviures i una taverna.
Aquesta casa actualment està dividia en dues: plaça de les Arenes, 2 i carrer del Mestre Arnau, 16. També hi ha una discrepància en el nom: Comparances i Comparences segons la font.
La Unión
Cal Giné
Cal Giné
Francesc Giné Borràs, (1815 - 1888 ), es va casar amb Francesca Castelló Nogué. La seva filla Teresa Giné Castelló es va casar amb Miquel Piqué Vall, germà del Joan de Cal Joan Maria, van deixar quatre fills: Francesca, soltera, Joan, que es va casar amb Dolors Gavaldà Giné. Miquel, solter, i Alfred.
Alfred Piqué Giné es va casar amb Maria Borràs Ginesta, de Cal Molineret, van tenir dues filles: Joana, que es va casar amb Àngel Borràs Portal i Francesca, que es va casar amb Josep Albert Ibarz Mínguez.
Cal Saume
Cal Saume
Jaume Nolla Sangenís, (1849 - 1925 ), fill de Josep Manuel Nolla Trech i de Bàrbara Sangenís Pellejà. Es va casar amb Raimunda Sangenís Cervera. Van deixar cinc fills: Celestí, Júlia, Rosa, Concepció i Josep. Josep Nolla Sangenís es va casar amb Rita Sanahuges Pàmies, de Falset. Van deixar dos fills, Josep Maria i Carme. Carme Nolla Sanahuges es va casar amb Joan Piñol Piñol, de Darmós, de Cal Quelo.
(Sense Nom 060)
(Sense Nom 061)
Cal Ferrer (2)
Cal Ferrer (2)
Joaquim Cugat Barceló, (1826 - 1901), ferrer, fill de Josep Cugat Rovira i de Paula Barceló. Es va casar amb Maria de l’Assumpció Barceló Asens, van tenir dos fills, Josep i Joaquim, aquest es va casar amb Josepa Juncosa Juncosa. Van tenir quatre fills: Joaquim i Joaquima, que van morir infants, Enriqueta, que es va casar amb Joaquim Sabaté Ginesta, i Carme, que es va casar amb Joan Piqué Llaberia.
Aquesta casa era coneguda també per Cal Xim noi, sobretot a Capçanes.
En aquesta casa, Joaquim Cugat va obrir una ferreria, continuant així l'ofici de ferrer que ja exercia el seu pare, aquest en una casa del carrer de Móra. I Joaquim Sabaté, el seu gendre, va continuar l’ofici.
[Josep Maria Piqué Cugat ens ha ampliat la informació]
Ca les Crusades
Ca les Crusades
Josep Pedret, parent dels Montagut, que durant alguns anys va ser regent del poble, es va fer construir una gran i senyorial casa, exempta a tres vessants, amb façana principal a la plaça de l’Església, 2.
Els Pedret, originaris de Reus, i els Montagut, de Móra, estaven emparentats cap a finals del segle XVII. I en la segona meitat del segle XVIII, altra vegada s’uneix el llinatge, Joan Baptista Montagut, de Marçà, es va casar amb Teresa Pedret Borràs, de Reus. Un dels seus fills, Josep Montagut Pedret, (1787 – 1865), es va casar amb Josepa Domingo Duran, de Tarragona. Una de les seves filles és Marina Montagut Domingo que es va casar amb Salvador de Brocà Bofarull, també de Reus. Els Brocà van tenir possessions a Marçà fins l’any 1940.
A partit de segona desena de 1900, la casa va ser habitada per Joan Martori Marco, fill de Ca l’Hostal, casat amb Helena Serra Monté, filla del Mas d’En Crusat.
Aquesta casa també es coneix com a Ca les Gravades, Cal Pedret o Cal Brocà.
Cal Rabassó
Cal Rabassó
Joan Mañé Mestre, (1853 – 1930), fill de Joan Mañé Espluga i de Teresa Mestre Bru, ella de Falset. Es va casar amb Marina Barceló Giné. Van deixar dos fills: Francesc i Dolors. La Dolors Mañé Barceló es va casar amb Tomàs Cugat Gavaldà, ferrer. Aquest va obrir després la ferreria al carrer Major, 11, on van anar a viure.
Aquesta casa també s’anomenava Ca la Dolors del Rabassó.
Cal Grisanya
Cal Grisanya
Així anomenaven a Joan Barceló Piqué, (1827 – 1893), fill de Joan Barceló Vidiella i de Rosa Piqué Tost. Es va casat tres vegades. La segona amb Teresa Piqué Giné i la tercera amb Leonor Sancho Giné. Amb la Teresa van deixar una filla, Rosa Barceló Piqué, que es va casar amb Miquel Barceló Masip, de Cal Pandardo. Van deixar dos fills, Maria Barceló Barceló, que es va casar amb Joaquim Nolla Perpiñà, de Cal Xifla, i Miquel Barceló Barceló, que es va casar amb Rosa Rojals Perpiñà.
Aquesta casa ja no existeix, es va agregar a Ca l’Hostal.
Ca l'Hostal
Ca l'Hostal
Joan Marco Cardona, (1827 – 1879), fill de Joan Marco Barceló, de Marçà, i de Maria Cardona Montlleó, de Cornudella. Es va casar amb Maria Perpiñà Blanch, filla de Cal Mas Gran. Van tenir una filla, Concepció Marco Perpiñà, que es va casar amb Ramon Martori Català, de la Serra d’Almos. El matrimoni va tenir deu fills, tres d’ells van morir infants. El gran, Lluís, es va casar primer amb Assumpció Massip Martori de la Vilella Baixa, i després amb Manuela de Palau Camin, de Mataró. Joan, es va casar amb Helena Serra Monté, del Mas d’en Crusat. Ramon, es va casar amb Raquel Roig Solé, de Cal Roig. Trinitat, es va casar amb Manuela de Palau Camin. Maria del Carme es va casar amb Josep Ramon Ferré, de Mont-roig. I Maria, i Josep Maria Martori Marco.
Joan i Trinitat van ser assassinats l’any 1936.
Antiga Casa de la Vila
Cal Badaplats
Cal Badaplats
Francesc Mateu Valls, (1855 – 1907), d’ El Masroig. Es va casar amb Dolors Barceló Papasseit. Van deixar dues filles, Teresa i Victòria Mateu Barceló.
Victòria Mateu Barceló es va casar amb Severí Sicart Trech. Van deixar tres fills, Ceferí, Victòria i Joaquim Sicart Mateu.
Teresa Mateu Barceló es va casar amb Joaquim Piqué Castelló. No van deixar fills.
Dos germans del Severí són: Montserrat Sicart Trech, que es va casar amb Joan Barceló Batiste; i Jaume Sicart Trech que es va casar amb Eduarda Ginesta Piqué.
En aquesta casa, cap a la dècada de 1880, s'hi va establir Francesc Mateu, obrint al públic un taller de ferrer. Un dia la seva muller li va baixar l'esmorzar en un plat i al no ser del seu gust, enfadat, va llençar el plat contra una paret i el plat es va badar a trossos. Des de llavors li van dir el badaplats.
L’any 1942, Ceferí Sicart Mateu va fer un donatiu a l’església del poble per adquirir les imatges de l’altar que representen el calvari, la imatge jacent del Sant Sepulcre, la talla de Jesús de Natzaret i la imatge de la Mare de Déu del Dolors. Totes les imatges foren comprades a la casa Claudi Rius de Barcelona.
Abadia
Abadia
En aquesta casa han viscut molts sacerdots. Un dels que més s’hi va estar és Mossèn Andreu Batiste Pellejà, (1833 - 1915), de la Serra d’Almos, fill de Josep Batiste Castellví, també de la Serra d’Almos i de Rosalia Pellejà Sancho d’ Els Guiamets. L’Andreu tenia dos germans: Baptista i Maria. També Mossèn Joan Piqué Sancho, (1875 – 1922), fill de Joan Piqué Piqué, de Cal Piqué, i de Raimunda Sancho Prous. Un dels germans del Joan és el Damià Piqué Sancho , casat amb Teresa Barceló Borràs, i pares de Teresa, casada amb Joaquim Piqué Piqué de Ca l’Aimante; Rosa, casada amb Marian Nogués Elias; Ferranda, soltera, i Raimunda Piqué Barceló, casada amb Calixt Piqué Cailà, de Cal Calixto. I Mossèn Emili Sastre Margalí, (1873 – 1936), de Miravet, fill de Josep Sastre Montagut i de Josepa Maria Margalí Artés. Mossèn Emili va morir assassinat el 21 de juliol de 1936. Dos germans de l’Emili són el Josep Maria i el Jeroni Sastre Margalí.
Església
Sindicat de Baix
Ca la Borda
Ca la Borda
Desafortunat sobrenom el que es va posar a Josepa Jepte, (1884 – 1964), de Tarragona, per haver estat criada en un centre d’acollida. Es va casar amb Pere Solé Boronat, de Montferri (abans Puigtinyós), i van tenir cinc fills: Josep Maria, casat amb Pilar Muntané Piqué; Francesca, casada amb Ramon Giné Folch; Miquel, casat amb Carme Piqué Sangenís; Dolors; i Montserrat, casada amb Jaume Freixas Reixat, de Barcelona.
(Sense Nom 063)
(Sense Nom 064)
(Sense Nom 065)
(Sense Nom 066)
(Sense Nom 067)